Vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen.

Vorige week speelde PSV in de achtste finale van de Champions League de uitwedstrijd tegen Atletico Madrid. Het was een leuke maar ook spannende wedstrijd.

Na negentig minuten voetballen plus de verlenging, was nog steeds niet beslist welke ploeg naar de kwartfinale zou gaan. Dit werd duidelijk nadat beide ploegen acht strafschoppen hadden genomen. PSV verloor met 8-7. In de commentaren na de wedstrijd werd genoemd dat, ondanks het verlies, PSV trots mocht zijn op de prestatie die ze hadden geleverd tegen een topclub als Atletico Madrid.

De trots die de club had over het vertoonde voetbalspel, werd de volgende dag tenietgedaan door filmbeelden van hun aanhangers in Madrid. Hierop was te zien hoe PSV-supporters juichend en joelend arme mensen vernederden door o.a. met muntstukken te gooien waar bedelaars achteraan renden. Ook lieten ze minder bedeelden opdrukken voor een klein beetje geld. Er werd vol minachting met deze mensen omgegaan. Toen ik deze beelden zag en nadacht over wat daar ten diepste gebeurde, werd ik kwaad. Het liefst zou ik willen dat deze supporters de straf die zij verdienen, niet ontlopen.

Ongeveer 2000 jaar geleden werd Jezus, net als die bedelaars in Madrid, ook enorm vernederd. In de Bijbel kun je lezen wat Hem allemaal werd aangedaan. Hij werd geslagen, gegeseld, bespuugd en bespot. Terwijl Hij dit onderging, werd er ook gelachen, gejuicht en gejoeld. En toen, toen Jezus daar kapotgeslagen en met spijkers doorboord aan het kruis hing, zei Hij: “Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen.” Wat een totaal andere reactie is dit dan de reactie die wij hebben wanneer wij onrecht zien of ons onrecht wordt aangedaan.

Waarom reageert Jezus zo anders dan wij zouden doen? Omdat Hij van ons houdt en een relatie met ons wil. Hiervoor is vergeving nodig. Ieder mens doet immers dingen die niet goed zijn en daarmee doen we elkaar en Hem pijn. Maar Jezus wordt niet kwaad. Nee, Hij wil ons vergeven net als de mensen die toen bij het kruis stonden. Ook wij mogen met al onze fouten bij het kruis komen en wanneer we daar dan voor Hem staan……….

Gezegende Paasdagen.

Gijsbertus Feenstra
Christelijke gemeente “Het Keerpunt”
Wilt u reageren: gendfeenstra@home.nl

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.