Vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen.

Vorige week speelde PSV in de achtste finale van de Champions League de uitwedstrijd tegen Atletico Madrid. Het was een leuke maar ook spannende wedstrijd.

Na negentig minuten voetballen plus de verlenging, was nog steeds niet beslist welke ploeg naar de kwartfinale zou gaan. Dit werd duidelijk nadat beide ploegen acht strafschoppen hadden genomen. PSV verloor met 8-7. In de commentaren na de wedstrijd werd genoemd dat, ondanks het verlies, PSV trots mocht zijn op de prestatie die ze hadden geleverd tegen een topclub als Atletico Madrid.

De trots die de club had over het vertoonde voetbalspel, werd de volgende dag tenietgedaan door filmbeelden van hun aanhangers in Madrid. Hierop was te zien hoe PSV-supporters juichend en joelend arme mensen vernederden door o.a. met muntstukken te gooien waar bedelaars achteraan renden. Ook lieten ze minder bedeelden opdrukken voor een klein beetje geld. Er werd vol minachting met deze mensen omgegaan. Toen ik deze beelden zag en nadacht over wat daar ten diepste gebeurde, werd ik kwaad. Het liefst zou ik willen dat deze supporters de straf die zij verdienen, niet ontlopen.

Ongeveer 2000 jaar geleden werd Jezus, net als die bedelaars in Madrid, ook enorm vernederd. In de Bijbel kun je lezen wat Hem allemaal werd aangedaan. Hij werd geslagen, gegeseld, bespuugd en bespot. Terwijl Hij dit onderging, werd er ook gelachen, gejuicht en gejoeld. En toen, toen Jezus daar kapotgeslagen en met spijkers doorboord aan het kruis hing, zei Hij: “Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen.” Wat een totaal andere reactie is dit dan de reactie die wij hebben wanneer wij onrecht zien of ons onrecht wordt aangedaan.

Waarom reageert Jezus zo anders dan wij zouden doen? Omdat Hij van ons houdt en een relatie met ons wil. Hiervoor is vergeving nodig. Ieder mens doet immers dingen die niet goed zijn en daarmee doen we elkaar en Hem pijn. Maar Jezus wordt niet kwaad. Nee, Hij wil ons vergeven net als de mensen die toen bij het kruis stonden. Ook wij mogen met al onze fouten bij het kruis komen en wanneer we daar dan voor Hem staan……….

Gezegende Paasdagen.

Gijsbertus Feenstra
Christelijke gemeente “Het Keerpunt”
Wilt u reageren:

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

4 reacties

 1. Peter schreef:

  Wat een onzin! Als je het zo beredeneert kan iedereen maar doen wat ie wil! Het wordt hem toch wel vergeven. Stel je voor dat je zo je kind opvoedt. Maar nu snap ik wel waarom de grootste eikels elke zondag naar de kerk gaan, blijkbaar vergiffenis ontvangen voor hun zonden. Wat als iemand je kind of partner vermoord? Ben je dan ook zo vergevingsgezind?

  • Dirk Jan schreef:

   God geeft vergeving aan wie dat wil ontvangen. Hiervoor moet je door je knieën. De vraag is of je dat wilt en kunt. Want de meeste mensen vinden het moeilijk door de knieën te gaan voor hun fouten. Blijkbaar is dat het moeilijkste wat er is, iets ontvangen wat je niet verdiend hebt en toegeven dat je het nodig hebt.

 2. Johan Geersema schreef:

  Beste ,

  Je verhaal klopt niet helemaal. Ten eerste is het ” vergeef het hen” en niet ” hun”. Hun is de bezittelijke vorm.

  De beelden van bedelaars: dit moet jevook nuanceren. Wanneer je vaker in steden in het buitenland komt merk je dat er veel bedelaars actief zijn. Let wel, dit zijn zeker geen arme of minder bedeelde mensen. Het zijn goed georganiseerde groepen mensen, vaak uit Oost Europa die er een prima boterham mee verdienen. Een beetje show ( zielig kijken, kindje op de arm, oude lompen) is hen niet vreemd. Vaak heb ik ze aan het eind van de dag samen weg zien rijden.

  Als je commentaren van de PSV fans had doorgelezen, merk je dat de ” bedelaars” zelf konden lachen om hun acties en zelfs aanmoedigden om geld te gooien. Ga ja nu terug naar dit plein, zul hè zien dat het nog steeds gebeurt. Zonder dat iemand aanstoot aan neemt.

  Je gebruikt dus een fout voorbeeld, je had beter onderzoek moeten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *