Verbouwing Achter de Smeden maakt Bolsward mooier

Eind april zal het stadsgezicht in het centrum van Bolsward in positieve zin ingrijpend veranderen.

(Door Ton Visser)

Dan zal namelijk de gevel van Achter de Smeden 2 teruggebracht zijn in de oude staat. Het pand van de familie Bekema komt er weer uit te zien zoals het destijds gebouwd werd en begin 1900 gebruikt werd door De Friese Bank en later als garage en VW dealer Van Dijk. Later werd het pand gebruikt als garage en opslag voor Bosma Supermarkt. Momenteel staat een schutting voor het pand en wordt er hard gewerkt om de “nieuwe” oude situatie te bewerkstelligen.

Het was Bekema zelf die bij Bolsward Historie aanklopte en zijn plannen presenteerde aan het bestuur van Stichting Bolsward Historie afdeling Restauratie. Deze op zich zelf staande stichting, onder de paraplu van stichting Bolsward Historie bestaat sinds 1973 en heeft een eigen bankrekening en administratie. In de loop der jaren kocht deze stichting oude vervallen panden in de binnenstad, maakte een restauratieplan en verkocht de woning volgens door aan de nieuwe eigenaar om er een woning van te maken. Zo werden zo’n 14 pakhuizen, garageboxen en opslagruimten aan o.a. de Hoogstraat, het Laag en het Grootzand opgeknapt tot woonhuizen.  Omdat subsidiepotten leeg raakten en oude panden te duur werden werd het risico voor de stichting te groot stopte men met deze constructie.

Maar door een destijds verkregen legaat, een destijds geldende btw constructievoordeel en het goed beheren van de bankrekening zit er nog steeds geld in de pot van stichting Bolsward Historie afdeling restauratie.

De plannen van Bekema klonken als muziek in de oren van Bolsward Historie en een samenwerking ontstond.  Zo zorgde Cor Greydanus van de restauratie afdeling van Bolswards Historie voor bouw en werktekeningen die nodig zijn. Die werden gemaakt door gebruik te maken van een oude foto. Door hier op in te zoomen kon een vrij goed gedetailleerde tekening worden gemaakt waarmee de plannen verwezenlijkt konden worden. Het pand staat nu nog niet op de gemeentelijke monumentenlijst maar Bolswards Historie verwacht dat dit niet lang meer zal gaan duren als het pand klaar is.

Via de gemeente werd subsidie verkregen en momenteel wordt er du achter de schermen hard gewerkt aan de verbouw. De verwachting is dat dit eind april klaar zal zijn. In de vrijgekomen ruimte zal dan een  delicatessenwinkel geopend worden. Hierin worden onder andere kaas, ham, worsten, noten en wijn verkocht.

Eigenaren van beeld bepalende woningen in de binnenstad, maar ook op de Harlingerstraat, Sneekerstraat en Franekerstraat kunnen bij Stichting Bolswards Historie afdeling Restauratie een beroep doen op een subsidiebijdrage. De stichting zorgt voor de bouw en werktekeningen en een stimuleringssubsidie van 20% met een maximum van €2.000,-.

Foto’s via Tonnie Siemonsma

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

3 reacties

  1. Gerben D. Wijnja schreef:

    Respect voor het in standhouden van het historische stadshart van Bolsward. Succes met de verbouwing.

  2. Dorothee van Hoogstraten schreef:

    Waar is de fam. Bosma gebleven ? De heer AH Bosma had duiven. Heeft nog ooit een nacht bij ons gelogeerd in een tentje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *