Veertigdagen veranderen

Binnenkort gaan we naar de stembus vanwege de Tweede Kamerverkiezingen. De partijen die daaraan meedoen proberen onder andere met slogans onze stem te winnen. Op hun websites schreeuwen die woorden je als het ware toe. Het aardige is dat dit jaar veel van die uitingen ons heel goed kunnen helpen om door te dringen tot waar het in de op 1 maart begonnen veertigdagentijd om draait.

GroenLinks, bijvoorbeeld, zegt Nederland te willen veranderen. Nu gaat het in de vastentijd niet over een land, maar wel over verandering. Als je namelijk niet in bent voor veranderingen in je manier van leven, wanneer je sowieso alles bij het oude wilt laten, kun je de veertigdagentijd beter overslaan. Deze tijd gaat bij uitstek over proberen je gedrag te verbeteren en daardoor meer jezelf te worden. Dat sluit aan bij wat de PVV zegt. Zij willen dat Nederland weer van ons wordt.

Wat ze daarmee lijken te bedoelen past beslist niet bij een christelijke levensvisie. Betrekken we het echter op onszelf, dan herkennen we best dat er dingen kunnen zijn die ons afhouden van onszelf. Bijvoorbeeld een verslaving. Als je de hele dag alleen maar bezig bent met games en aan niets anders meer kunt denken, loop je als het ware weg van jezelf. Het is dan nodig te doen waartoe de SP op hun website oproept: ‘Pak de macht’. Neem weer controle over jezelf en doe afstand van wat ongezond is. De VVD heeft gelijk als ze dan zeggen dat ze het leven stap voor stap beter willen maken. Zulke veranderingen kunnen namelijk niet in één keer. Dat is te groot. Kleine stapjes kunnen wel. En dan niet vergeten dat je kleine overwinningen onderweg naar het grote doel mag vieren. Dat zegt de VVD ook: “We willen dat iedereen voelt dat het beter gaat”.

Stap voor stap zoeken naar verbeteringen in je leven, kan voor een christen niet los staan van nadenken over je eigen geloofsleven. De ChristenUnie houdt het ons voor op hun site: “Geef geloof weer een stem”. Doen we dat als christen wel genoeg? Nemen we genoeg tijd voor God en zijn gemeenschap? Zijn we wel eerlijk over ons geloof? Dat zijn belangrijke vragen. Maar voor een christen gaat beter leven ook over hoe we omgaan met de wereld en de mensen met wie we die bewonen. CDA hint daarop wanneer ze willen gaan voor een land dat we door willen geven. En de PvdA voegt terecht toe dat het om een verbonden samenleving moet gaat. Zonder onderlinge verbondenheid is het allemaal kansloos, kan er geen solidariteit zijn en moet iedereen maar de eigen boontjes doppen. Ook als zulks even helemaal niet mogelijk is.

De SGP spreekt de lezers van hun site persoonlijk aan: “Jij maakt het leven bijzonder”.Wanneer we deze veertigdagentijd aangrijpen, dan is het omdat het leven bijzonder is en elke mens er toe doet. U dus ook. Als christenen geloven we dat God zo naar iedere mens kijkt. Zonder uitzondering zegt Hij tegen ieder van ons: “Jij maakt het leven bijzonder, jij doet ertoe”. Op welke partij u straks gaat stemmen is natuurlijk iets wat uzelf in geweten moet beslissen. Maar over hoe met deze veertigdagen voor Pasen om te gaan, mag ik misschien wel een advies geven: grijp deze kans aan om naar uzelf te kijken in relatie tot God en de mensen om u heen en probeer iets wat u daarin niet zo bevalt te verbeteren. Dat is echt de moeite waard, want u bent bijzonder.

Pastoor A. Bultsma
Zalige Titus Brandsmaparochie

(De verwijzingen naar de slogans komen van de homepages van genoemde partijen en zijn gevonden op 28 februari 2017)

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.