Veerkrachtig SC Bolsward (za) pakt broodnodige driepunter

BOLSWARD Groot was de opluchting na afloop van de wedstrijd tussen SC Bolsward (za) en Tollebeek. De thuisploeg pakte, in een wedstrijd met twee gezichten, drie broodnodige punten.

De polderploeg geldt als een directe concurrent van de Bolswardersen de strijd om de nacompetitieplekken is bepaald nog niet gestreden. De opdracht vooraf was dus duidelijk: winnen. Met een 2-0 achterstand na een half uur spelen leek de situatie alles behalve rooskleurig, maar de ploeg van trainer Wilco de Bakker toonde veerkracht: na negentig minuten (en een eeuwigdurende blessuretijd) stond er 4-3 op het scorebord.

In de openingsfase gebeurde veel en van alles, maar dat speelde zich voornamelijk af op de helft van SC Bolsward. De gasten waren gevaarlijk via hun behendige aanvallers en na de nodige waarschuwingsschoten tekende rechtsbuiten Martin Apperlona acht minuten voor de openingstreffer. Hij kon vrij doorlopen nadat het middenveld van de thuisploeg gemakkelijk werd overlopen. De topscorer van Tollebeek schoot hard, diagonaal raak.

Twee minuten later al leek Bart Gietema de gelijkmaker de produceren, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens een vermeende duwfout.

SC Bolsward had in die fase geluk dat de gasten slordig waren in hun afronding, anders had de score al snel hoger op kunnen lopen.

Na ruim een half uur kwam echter wel de 0-2 op de borden: linkerspits Rik Loman profiteerde optimaal van een enigszins gelukkig ingebrachte bal. Scheidsrechter Koper negeerde het late vlagsignaal van grensrechter Jetze Wijnia en keurde de treffer goed.

Ook snel na dit doelpunt prikte Bart Gietema zijn doelpuntje mee. Deze keer wel een geldige goal en zo gingen beide ploegen rusten met een 2-1 tussenstand.

Tweede helft

Na rust een ander beeld. SC Bolsward tapte duidelijk uit een ander vaatje en zette de gasten sneller onder druk. Hier hadden de bezoekers duidelijk moeite mee en tien minuten na rust kopte Gietema, geheel vrijstaand, uit een corner van Willem Jan Postma de 2-2 binnen.

In de 65e minuut completeerde hij zijn hattrick. Hij verwerkte een voorzet van de ingevallen rechtsback Arjan Posthumus goed en bleef oog in oog met keeper Jasper Nooren uiterst koel: 3-2.

Een andere invaller, Joost Voskuil, zorgde voor een nog grotere feestvreugde in het Bolsward-kamp door tien minuten voor tijd de 4-2 binnen te schuiven.

In de slotfase kwam Bolsward eerst nog goed weg doordat een keiharde pegel van de gasten op de lat uiteen spatte, maar moest het in de blessuretijd toch nog een tegentreffer incasseren.

Scheidsrechter Koper trok erg veel extra tijd bij, maar tot opluchting van de thuisploeg bleef de 4-3 voorsprong gehandhaafd.