Veel vuurwerkoverlast tijdens jaarwisseling

De politie heeft een drukke jaarwisseling achter de rug. Dankzij snel ingrijpen van onder meer de Mobiele Eenheid konden grote ordeverstoringen worden voorkomen. Op verschillende plekken in het land zijn politiemensen en andere hulpverleners bekogeld met zwaar vuurwerk, flessen en stenen. Meerdere politieagenten raakten hierbij gewond.

‘Het is triest dat er weer hulpverleners gewond zijn geraakt. Elke gewonde agent of hulpverlener is er een te veel’, zegt Nationaal commandant Willem Woelders. Incidenten waarbij de politie en andere hulpverleners werden belaagd, waren er door het hele land. Zo moest ambulancepersoneel in Amsterdam door de Mobiele Eenheid (ME) beschermd worden tegen mensen die met vuurwerk gooiden.

Politie op tijd aanwezig 

Ook op de Dam in Amsterdam, waar zo’n drieduizend tot vierduizend mensen waren verzameld, werden politieagenten bekogeld met vuurwerk. Om te zorgen dat politiemensen hiertegen konden optreden, is de Mobiele Eenheid korte tijd op de Dam aanwezig geweest.

Ook op andere plekken in het land kwam de ME uit voorzorg ter plaatse of werd de rust door kort optreden snel hersteld. Dat kenmerkt het sfeerbeeld voor het hele land, zegt Woelders: ‘Onze voorbereiding van de afgelopen maanden leidde ertoe dat de politie overal op tijd aanwezig was als er problemen ontstonden. Daardoor liep het nergens écht uit de hand.’

Agenten gewond 

Op meerdere plekken in het land raakten politiemensen gewond. In het Friese Burdaard liepen drie politieagenten mogelijk gehoorschade op toen zij werden bekogeld met zwaar vuurwerk. Nadat de groep meermaals was verzocht de plek te verlaten, gebruikte de Mobiele Eenheid traangas.

Ondanks het vuurwerkverbod en de inbeslagname van grote hoeveelheden illegaal vuurwerk in aanloop naar de jaarwisseling, werd opvallend veel vuurwerk afgestoken. Ook zijn door het hele land auto’s in brand gestoken. De politie trad ook door het hele land op tegen (illegale) feesten. Dit leidde nergens tot grote problemen.

Al met al kijkt nationaal commandant Woelders terug op ‘een drukke nacht, die alleen door de forse inzet van politiecapaciteit onder controle kon worden gehouden’. ‘Het blijft wrang dat de viering van oud en nieuw – een feestje – tot zoveel incidenten, aanhoudingen en politie-inzet leidt.’

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.