Vandaag is het warmetruiendag

De meeste mensen zullen tegenwoordig een warme trui aantrekken om de centrale verwarming een graadje lager te kunnen zetten, en zo op hun energiekosten te kunnen besparen. Maar eigenlijk is warmetruiendag in het leven geroepen om de CO2-uitstoot te verminderen.

Warmetruiendag wordt jaarlijks gehouden om ons te herinneren aan de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad (16 februari). De bedoeling van het Kyoto-protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen.

We zijn meer met onze energierekening bezig

Een energiebesparingsfeest wordt het wel genoemd, maar we lijken tegenwoordig geen feestje nodig te hebben om op energie te willen besparen. De energieprijzen zijn flink omhoog gegaan. We zijn daardoor misschien wel meer met onze energierekening bezig, dan met de klimaatdoelen. Ook al moet het gezegd dat als iedereen een stookseizoen lang een graadje lager stookt, dat 1 megaton CO2 bespaart. Dat is volgens de organisatoren van warmetruiendag een flinke hap uit de 3,4 megaton uitstoot die Nederland voor 2030 moet besparen in alle gebouwen.

Op welke kosten hebben we wel en geen invloed?

Je hebt geen invloed op de gehele energierekening. Je hebt alleen invloed op je verbruik van gas en elektra, middels een vast of een variabel tarief. Daarnaast bestaat de gas- en energierekening uit belastingen. Die belasting betaal je over iedere hoeveelheid gas (m3) en elektriciteit (kWh) die je verbruikt. Je krijgt daar een vermindering op die in 2021 435,68 euro was (exclusief btw).

Afhankelijk van je verbruik tref je op je jaarlijkse eindafrekening ook een ‘opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) om je te stimuleren in duurzame energie te investeren. En dan is er nog de btw van 21 procent voor alle kosten van levering, transport, meterhuur, netwerk en belastingen.

Netwerkkosten zijn kosten die door je energieleverancier aan de netbeheerder worden betaald en zijn regiogebonden. De netwerkkosten bestaan uit de kosten voor je aansluiting op het energienetwerk, transport via het netwerk, onderhoud van het netwerk en voor de huur van de energiemeter. Afhankelijk van je gasverbruik betaal je ook een bedrag voor capaciteitsafhankelijk transporttarief. Dit tarief is dus hoger als je meer gas verbruikt.

Meer kosten in 2022

Volgens de consumentenbond betaalden we in 2021 gemiddeld 22 cent voor een kilowattuur stroom en 79 cent voor een kubieke meter gas. Daar komen dan de vaste kosten aan het energiebedrijf en de netwerkbeheerder bij. Gemiddeld kwam dat in 2021 neer op gemiddeld zo’n 1600 euro per huishouden. Omdat de prijzen zijn gestegen zal de rekening in 2022 hoger uitvallen, voor huishoudens die een variabel contract hebben. De prijzen verschillen per energiebedrijf.

De overheid stelt de belastingen vast, daar heeft het energiebedrijf geen invloed op. Dat gebeurt meestal per 1 januari of per 1 juli. De netbeheerders passen de kosten voor het netbeheer jaarlijks aan op 1 januari. In zijn algemeenheid geldt dat je zelf eigenlijk alleen maar invloed hebt op het verbruik van gas en elektra. Er is één lichtpuntje. Omdat de energietarieven in 2022 flink gestegen zijn, verlaagt de overheid ter compensatie de energiebelasting. Dat gaat om een bedrag van ongeveer vierhonderd euro.

Van de dikke trui tot het huis isoleren

Ondanks die compensatie is die dikke trui zo gek niet. Niet alleen vandaag, maar gedurende de hele winter. Andere belangrijke aspecten om de rekening te drukken, zijn het isoleren van je huis, slim stoken (niet het hele huis verwarmen, maar alleen de kamer waar je bent), ledlampen inzetten en zo min mogelijk energieverslindende apparaten gebruiken zoals een wasdroger.

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.