Vandaag 70 jaar geleden…..

22 december 1943 stortte na een hevig vuurgevecht met de Duitse bezetter een Amerikaanse B-24 bommenwerper van het type Consolidated B-24H-5-CF Liberator. neer even buiten Bolsward. Het toestel met de bijnaam Snowgoose was na een mislukte missie in Osnabrück op de weg terug met zijn bommen naar de vliegbasis in Tibenham in Groot Brittannië.

 

Maar onderweg wordt het vliegtuig boven Friesland ontdekt door een tweetal patrouillerende Duitse vliegtuigen en aangevallen.  Na een fel vuurgevecht stort het vliegtuig neer in het land van boer Elzenga, vlak bij Spreeuwenstein. In dat land staat sinds een aantal jaren een gedenksteen ter nagedachtenis aan de mannen die omkwamen bij deze crash. De neven Henk en Tonny Witteveen zijn de drijvende kracht achter dit oorlogsmonument. Hendrik Witteveen was destijds getuige van de vliegtuigcrash.

Voor TV Bolsward vertelt hij zijn herinneringen aan de crash. Ook komt de zuster van één van de bemanningsleden aan het woord.

Zondag is het dus 70 jaar geleden dat 10 jonge mannen omkwamen bij de crash, negen n Bolsward en één in Bozum. Hij was door het vuurgevecht zo zwaar gewond geraakt dat hij de thuisbasis niet zou halen. Hij werd door zijn bemanningsleden uit het vliegtuig gezet. Op die manier had hij nog een kans om geholpen te worden. Maar ook hij overlijdt aan zijn verwondingen.

Er zal niet een speciale herdenking gehouden worden. Maar iedereen die dit wil is welkom om bij de steen de jonge mannen te herdenken.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.