De meeste mensen hebben wel een opa die jenever dronk. Toch is jenever geen ‘oud drankje’ als we Wiepie Oenema (69) ofwel De Stiekeme Stoker enthousiast horen vertellen over zijn zelfgestookte jenever. “Mijn Fryske Graenjenever is een ambachtelijke jenever waar geen ander spul aan toegevoegd is. Het is pure oude graanjenever. Daar zijn steeds meer liefhebbers voor.”
Bij De Stiekeme Stoker, gehuisvest in de oude zuivelschool in Bolsward, wordt strikt lokaal en ambachtelijk gewerkt. De ingrediënten komen van dichtbij en iedere stap in het proces wordt zelf uitgevoerd. De vraag rijst natuurlijk hoe iemand tot het stoken van deze zuivere jenever komt. Wiepie vertelt: “Het is al jaren geleden dat ik eens wat uitprobeerde. Gewoon uit liefhebberij en toen nog illegaal, als je het zo mag noemen. Ik was 57 jaar en kon vervroegd met pensioen. Ik nam afscheid van mijn werk bij Douwe Egbers waar ik deel uitmaakte van de kwaliteitsdienst voor verpakkingsmaterialen. Dat heeft niets met die liefhebberij voor het stoken te maken, maar toch vond ik het prachtig om te doen. Ik bouwde een kleine ketel van zo’n tien liter waar ik een en ander mee ging uitproberen. Altijd met zuivere ingrediënten en alles vanuit eigen huis.” Inmiddels staat er een tweede ketel bij van zo’n 21 liter.
‘Daar komt de stiekeme stoker weer aan’
In het begin liet Wiepie zijn drankjes door familie en vrienden proeven. “Het viel in de smaak en gekscherend riepen ze op iedere verjaardag: ‘daar komt de stiekeme stoker weer aan’. Uiteindelijk is dat mijn bedrijfsnaam geworden en ben ik inmiddels al tien jaar bezig om de jenever, en ook inmiddels verschillende likeuren zoals een chocolade-, honing en beerenburglikeur te perfectioneren.”
‘Ik heb een honderd jaar oude advocaatketel gerestaureerd’
Inmiddels is Wiepie wekelijks meer dan dertig uur met het ontwikkelen van jenever en andere dranken bezig. Startte hij zijn eerste bedrijfje nog in huis en later in een tuinhuis, inmiddels huurt hij een ruimte in het bedrijfsverzamelgebouw in de oude Zuivelschool aan het Bolswerkplein. Uiteraard werkt hij nu met alle benodigde vergunningen, en worden de producten met name via slijterijen verkocht. “Er zit nog steeds ontwikkeling in. Momenteel experimenteer ik met het creëren van het drankje advocaat. Ook weer op ambachtelijke manier gemaakt met onder andere scharreleieren. Ik heb een honderd jaar oude advocaatketel op de kop kunnen tikken en deze gerestaureerd. De eerste keer is de advocaat mislukt, maar dat is niet erg. Dat is gewoon leergeld. Al doende kom je tot het beste resultaat.”
‘Jenever is een pure zuivere gezonde drank’
Een pleidooi voor de echte zuivere graanjenever wil Wiepie nog wel geven. “Op zich is jenever een gezonde drank. Je moet er natuurlijk nooit te veel van drinken, maar dat geldt voor alle voedingsproducten en dranken. In deze graanjenever zit geen enkele toevoeging. Het is een eerlijk product en we voegen ook zo min mogelijk suiker toe. Zo maak ik ook een amandellikeur (amaretsje fan muoike Tetsje) waar normaal wel ruim veertig procent suiker in zit, die van mij komt niet boven de twintig procent uit als het gaat om het suikergehalte. Dat komt doordat er gebruik wordt gemaakt van cranberries.”
Wie meer wil weten over ‘van korrel tot borrel’ kan een bezoek brengen (in kleine groepen en met in achtneming van de coronaregels) aan de productieruimte van De Stiekeme Stoker. Wiepie geeft dan uitgebreide uitleg en uiteraard blijft een proeverij niet uit.
Distilleerderij De Stiekeme Stoker
Wiepie Oenema, 06-25580969