Van leeg naar leefbaar!

Gemeente Súdwest-Fryslân wil panden die langdurig leeg staan een nieuwe invulling geven. Hiervoor gaat de gemeente een speciaal team inzetten.

Dit team “langdurige leegstand” gaat betrokken partijen zoals pandeigenaren, geïnteresseerden en omwonenden benaderen om samen te kijken wat de mogelijkheden zijn en hoe deze zo snel mogelijk gerealiseerd kunnen worden.

Inventarisatie leegstand
Vorig jaar is met hulp van stads- wijk- en dorpsbelangen een inventarisatie van langdurig leegstaande panden gemaakt. Het gaat vaak om karakteristieke en historische panden binnen dorpen of steden die vanwege de locatie, staat van onderhoud en/of omvang effect hebben op de leefbaarheid en sociale veiligheid van de omgeving. Denk hierbij aan scholen, kerken, industriële panden, maar ook panden in de binnensteden. Het is lastig om een nieuwe bestemming voor deze panden te vinden, omdat ze hun functie verloren hebben of verouderd zijn. De verouderde panden voldoen dan niet meer aan de eisen van deze tijd. Wethouder Akkerman: “We moeten ons inspannen voor de kernen van onze steden en dorpen. Met een goede invulling van leegstaande panden worden de kernen mooier en aantrekkelijker voor inwoners en toeristen.”

Nieuwe aanpak
De nieuwe aanpak van leegstaande panden start per 1 januari 2016 en zal bij goede resultaten in het eerste jaar verlengd worden tot en met 31 december 2018.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.