Van beginner tot ervaren hondenbezitter

Een hond en een hond zijn twee verschillende dingen. Want het ene hondenras is echt het andere niet. Net als mensen zijn er in honden veel verschillende eigenschappen te ontdekken. Als nieuw baasje kun je daar maar beter vooraf van op de hoogte zijn.

Het klinkt misschien vreemd, maar niet alle honden zijn geschikt als je nog niet eerder een hond in huis had. Als je een beginnend hondenbaasje bent zeg maar. Daarnaast zijn er honden die veel ruimte nodig hebben, die extreem waaks zijn of die uitermate goed met kinderen kunnen opschieten. En sommige honden hebben gewoon heel veel begeleiding nodig en een baasje dat erg stevig in zijn schoenen staat. Maar wat maakt een Golden Doodle nu wel geschikt en een Cane Corso niet?

Geen beginnershondje

Ga je je eerste hond uitzoeken, dan kies je dus echt liever geen Cane Corso. Een geweldige hond hoor maar niet voor een onervaren hondeneigenaar. De Cane Corso is nameijk groot, krachtig, intelligent, actief en eigenzinnig én heeft een leider nodig. Een baasje dat hem met stevigheid en consistentie kan leiden zonder geweld te gebruiken. Dit ras wil het liefst dicht bij je zijn, maar heeft geen bijzondere aandacht of fysieke aanraking nodig.

Van oorsprong is dit oude Italiaanse hondenras gefokt om eigendommen te bewaken en op groot wild te jagen, zoals wild zwijn. Ze zijn daarom zeer geschikt als waakhond. Met deze hond moet je overigens direct als hij in huis komt starten met trainen. Daarbij heeft hij een hoge prooidrift en wil hij zijn terrein bewaken, een goede en hoge omheining zijn dus nodig.

De “ik heb veel tijd” keuze

Iets eenvoudiger, maar nog altijd een ras waar je veel tijd en energie in moet steken, is de Border Collie. Van oorsprong de hond voor het hoeden van schapen. Gefokt voor intelligentie en gehoorzaamheid.

De Border Collie kun je splitsen in twee soorten vachten; een korte, strakke vacht en de grove, ruwe vacht. Het zijn actieve, werkhonden die eigenlijk het meest geschikt zijn voor het leven op het platteland.

Daarbij hebben ze veel activiteit nodig en jouw gezelschap. Zonder dat worden ze erg ongelukkig. Ook kunnen ze niet zomaar met andere huisdieren. Wil je veel trainen en oefenen met je hond (lees uren per dag) dan kan de Border Collie een goede hond zijn voor je. Minder veeleisend maar wel vergelijkbaar is bijvoorbeeld de Australische herdershond. Goed trainbaar maar nog altijd een hond die de nodige lichaamsbeweging nodig heeft.

Een goede beginnerskeuze

De Goldendoodle is wel een goede beginnerskeuze. Deze hond is een kruising tussen een golden retriever en een poedel. De Goldendoodles variëren in grootte, doordat ook hun ouders verschillend van grootte kunnen zijn. Over het algemeen heeft deze doodle mooi krullend haar dat nauwelijks uitvalt. Het zijn slimme intelligente honden die ook nog eens atletische en erg lief zijn. Hierdoor combineren ze goed met kinderen en andere huisdieren.

De eerste Doodles werden overigens meer dan 50 jaar geleden gefokt als geleidehonden, maar pas in de jaren negentig werd het ras populair bij fokkers. Mede doordat ze weinig verharen en goed trainbaar zijn en uitermate zachtaardig. Ze zijn intelligent, buitengewoon aanhankelijk, geduldig en zachtaardig en daardoor de ideale gezinshond. Wel zijn ze gek op water en zullen ze, zodra ze de kans krijgen, het water inspringen.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.