LEEUWARDEN/BOLSWARD – Het bewijs was, zoals het in vakjargon heet, indirect, maar toch achtte politierechter Irene Dölle bewezen dat een 27-jarige inwoner van het Utrechtse Zeist in de nacht van 17 op 18 november vorig jaar verantwoordelijk was voor vier auto-inbraken in Bolsward.
In die nacht werden spullen gestolen uit vier VW’s: op de Skries, de Fûgelleane, de Catrijn Epessingel en de Hoants. De werkwijze was telkens identiek: de inbreker liet de autoportieren op een kier staan, om geen lawaai te maken. Verder waren er geen braaksporen. Vermoedelijk was er gebruik gemaakt van een valse sleutel of een afstandbediening om de deuren te openen.
Bij een van de autokraken had een buurman de politie gewaarschuwd. De man had een signalement gegeven van iemand die hij in de auto zag zitten. En hij zag dat er een vouwfietsje naast de auto stond. De verdachte werd niet veel later aangehouden. Hij zat in zijn auto, op de parkeerplaats van de sporthal aan de Blink. De man had een vouwfiets in de kofferbak liggen. De banden van de fiets waren nat en er zat zand op.
In de auto van de Utrechtenaar had de politie ook inbrekersgereedschap en zwarte handschoenen aangetroffen. De buit werd de volgende dag gevonden. De gestolen spullen, twee navigatiesystemen, gereedschap en een landmeter, lagen onder een aanhangwagen, die ook op de parkeerplaats bij de sporthal stond. De Utrechtenaar ontkende in alle toonaarden.
Op de vraag van de rechter wat hij midden in de nacht in Bolsward had te zoeken, wilde hij in eerste instantie geen antwoord geven. Later zei hij dat hij bij iemand xtc-pillen wilde kopen en verkeerd was gereden. ‘Kom je daarvoor helemaal vanuit Zeist naar Bolsward’, vroeg de rechter. De man had een laptop bij zich. In de zoekgeschiedenis vond de politie dat hij op Funda had gezocht naar huizen in Bolsward.
Ook had hij gegoogled op het woord ‘landmeter’, toevallig ook een van de dingen die uit een van de auto’s was gestolen. Het was allemaal net iets te toevallig, vond officier van justitie Caroline Cromwell. ‘En toeval bestaat niet. Het kan niet anders zijn dat de verdachte daar op dat moment was en de diefstallen heeft gepleegd’, aldus de officier.
Zij eiste een gevangenisstraf van zes maanden, plus drie maanden voorwaardelijk.
De rechter was iets milder. Zij hield er rekening mee dat de reclassering had gerapporteerd dat de verdachte na een mindere periode zijn leven redelijk op de rit lijkt te hebben. Hij heeft werk en hij gaat binnenkort in behandeling. Dölle veroordeelde de man tot een werkstraf van 200 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf.