Uko Tjalsma neemt na 40 jaar afscheid van Sikma

SNEEK – Je maakt het tegenwoordig niet vaak meer dat een werknemer zijn 40-jarig jubileum bij een en dezelfde baas haalt. Uko Tjalsma, die op 31 december afscheid neemt van Sikma Installatie in Sneek, wel.

In 1975 kwam hij samen met zijn vader Klaas bij Sikma in dienst. Nico Sikma nam de twee Tjalsma’s in dienst en heeft daar geen seconde spijt van gehad. Het bleek een gouden koppel, in de beginjaren gespecialiseerd in de aanleg van riolering, maar voor zink- en dakwerk draaiden ze hun hand niet om. Een soort ‘duo Hoog en Laag’ dus. In zijn loopbaan heeft Uko honderden kilometers riolering verwerkt.

In de jaren ’80 hadden Uko en zijn vader een eigen bouwkeet in de Sneeker nieuwbouw wijk Tinga, van waaruit zij honderden woningen hebben voorzien van riolering, hemelwaterafvoer en zinkwerk. Aanvankelijk concentreerden zij zich op de nieuwbouw in regio Sneek en omstreken, later werd Friesland en Noord Nederland hun werkterrein.

Uko sluit zijn carrière op passende wijze af met het rioleringswerk bij een woningbouwproject in Amsterdam. En zinkwerk bij 23 woningen in Heerhugowaard. Hij had zijn hele werkzame leven al meer affiniteit met nieuwbouw dan met het particuliere werk.

Andere partner

Na het pensioen van vader Tjalsma werd Peter zijn vaste werk-partner. In de loop der jaren ontwikkelden zij zich tot een allround monteurs duo. Uko maak je met een stress-situatie ‘de pis niet lauw’. Geef hem een tekening en hij redt zich met elke klus.

Eigenlijk was het een voorbeeld voor veel werknemers. Hij was nooit ziek, versliep zich nooit., kwam nooit te laat en was sociaal betrokken bij het bedrijf en zijn collega’s. Hij kwam steevast met zijn steun en toeverlaat vrouw Rina op personeelsfeestjes. En was ook op organisatorisch gebied actief als voorzitter van de personeelsvereniging en voorzitter van de Bolswarder Skotchploeg, waar hij ook actief mee danst.

Vanaf 1 januari komt er dus een einde aan het vaste ritje Bolsward – Sneek en ‘s avonds weer terug. Maar Uko Tjalsma kennende belandt hij niet achter de geraniums.

Via Groot Sneek

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.