Twee uitvoeringen van de Matthäus-Passion in Martinikerk Bolsward

In de veertigdagentijd voorafgaand aan Pasen, worden in heel Nederland weer vele uitvoeringen gegeven van de Matthäus-Passion van J. S. Bach. Zo ook in Bolsward.

©Website www.ovb-bolsward.nl

De stad mag zich gelukkig prijzen dat de Matthäus-Passion zelfs op twee avonden in de prachtige Martinikerk wordt uitgevoerd. Dat dit mogelijk is, is mede te danken aan de financiële steun van subsidiënten, sponsoren en Vrienden van de OVB. De uitvoeringen in Bolsward zijn van een zeer hoog niveau en boeiend, dankzij de steeds weer iets andere benadering van dirigente Pauli Yap. Voor Bolsward zal het dit jaar de 73e keer zijn dat de Matthäus-Passion wordt uitgevoerd. Deze voorstellingen staan gepland voor dinsdag 27 en woensdag 28 maart. Aanvang: 19.00 uur.

Als ‘s avonds om zeven uur de stilte valt in de kerk, weerklinkt daar de inleidende muziek van het indrukwekkende openingskoor ‘Kommt ihr Töchter, helft mir klagen’, gezongen door koor 1 en koor 2, samen met de kinderen en jongeren van het Sint-Vitus Kinder- en Jeugdkoor en jongerenkoor Lelielûd. Daarna begint de evangelist met het vertellen van het lijdensverhaal van Christus, opgetekend in de hoofdstukken 26 en 27 van het evangelie van Matteüs: ‘Da Jesus diese Rede vollendet hatte, sprach er zu seinen Jüngern’.

De teksten van de evangelist worden telkens onderbroken door solostemmen of door het ‘koor der gelovigen’. De koren zijn van een grote verscheidenheid en levendig van opzet. Ze brengen de gevoelens van de massa of van bepaalde groepen, als hogepriesters, tot uiting.

Een andere belangrijke plaats in deze Passion nemen de koralen in. Bach nam bekende melodieën die leefden in de gemeente. In de koralen spreekt de gemeente zich reflecterend uit, zij het dan ook dat vierstemmige koren dit verklanken. Als aan het eind van de avond de laatste tonen van het ontroerende slotkoor

‘Wir setzen uns mit Tränen nieder und rufen dir im Grabe zu: ruhe sanfte sanfte Ruh’, wegebben, zal opnieuw de stilte vallen in de monumentale kerk.

Aan de uitvoering in Bolsward zal voor de zesde keer worden meegewerkt door het barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam. Dit ensemble bestaat uit circa 20 professionele musici die spelen op veelal authentieke instrumenten op een manier die recht doen aan de oude bronnen.

Aan dit concert zullen verder meewerken Heleen Koele, sopraan, Mirjam Schreur, alt, Adrian Fernandes, tenor (evangelist), Jean-Léon Klostermann, tenor (aria’s), Mattijs van der Woerd, bas (Christus), Pierre Mak, bas (aria’s) en het Sint-Vitus Kinder- en Jeugdkoor uit Leeuwarden o.l.v. Hendrikje van den Berg in samenwerking met Jongerenkoor Lelielûd uit Baard o.l.v. Martijn van Dongen.

Informatie en kaartverkoop: www.ovb-bolsward.nl of tel. 0515-431400 (Theater Sneek).

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.