Tsjillen te water tijdens de Pinksterdagen

BOLSWARD Dit jaar zullen er tijdens het Pinksterweekend niet alleen fietsen op de weg te zien zijn, maar ook in de Bolswarder grachten. Niet omdat de fietser er per ongeluk te water is geraakt of omdat de grachten worden leeggehaald. Maar wel omdat ‘Tsjillen te water ‘ dan plaats gaat vinden.

Tsjillen te water is een wedstrijd met zelfgebouwde vaartuigen waarin minstens één fietswiel moet zijn verwerkt. Het vaartuig wordt aangedreven door spierkracht, dus niet met een (electro)motor en mag maximaal 2,50 meter breed zijn. Voor de rest mogen de deelnemers er hun fantasie, creativiteit en technisch inzicht op uitleven. Er wordt een wedstrijdparcours door de grachten afgelegd waarbij prijzen zijn te winnen voor zowel het snelste als mooiste en/of origineelste vaartuig.

De vaartuigen worden beoordeeld door een deskundige jury en er is een publieksprijs. Er worden vier prijzen uitgereikt waarvan de hoofdprijs 750 euro is! Het evenement vindt plaats op Pinksterzondag 4 juni van 11.00 uur tot 13.00 uur en is bedoeld voor creatieve en technische jongeren uit de regio. Deelname kan via school, maar ook als individu(en) of vanuit een vereniging.

Tsjillen te water is een van de activiteiten van Tsjillen. Dit is een groep enthousiaste mensen die onder de paraplu van het Fiets 11-stedentocht bestuur tijdens het Pinksterweekend een aantal culturele evenementen organiseert op en aan het water. Volgens het bestuur is het Pinksterweekend een uitgelezen kans om Bolsward voor een grote groep mensen op de kaart te zetten .,, Er zijn dan veel toeristen en deelnemers van de 11-stedentocht in de stad . Er wordt al heel veel georganiseerd door het bestuur van de 11-stedentocht, maar wij zagen hier en daar toch een nog een paar gaten in het weekend. Die willen we als Tsjillen op gaan vullen met water gerelateerde culturele activiteiten, waaronder Tsjillen te water. Daarnaast komt er ook een sloepentocht door de grachten waarbij we Bolswards talent een podium willen geven op de wal. Maar daarover later meer. Voor ons wordt 2017 een pilot jaar, maar het ligt zeker in de bedoeling om Bolsward jaarlijks te laten Tsjillen,”aldus voorzitter Auck Couperus.

Wil je meedoen aan Tsjillen te water? Je kunt je als persoon, school, organisatie en/of vereniging opgeven de Facebookpagina Tsjillen.

Door Petra de Wijn

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.