Tropische temperatuur verhoogt kans op stroomstoringen

De komende dagen worden tropische temperaturen voorspeld. Meerdere dagen van extreme warmte en droogte kunnen ertoe leiden dat het aantal stroomstoringen toeneemt. Met name in de Friesland is dit het geval. Daar zijn in het elektriciteitsnet nog onderdelen aanwezig die oververhit kunnen raken en daardoor uitvallen.

Nederland heeft een van de meest betrouwbare elektriciteitsnetten ter wereld. Dat elektriciteitsnet is op veel plaatsen al vele decennia in gebruik. Op basis van enkele hete zomers die afgelopen jaren plaatsvonden, is bekend dat bij meerdere dagen met hoge temperaturen en langdurige droogte een bepaald type verbindingsstuk tussen twee kabels voor storingen kan zorgen. Zeker wanneer deze zogeheten nekaldietmoffen in het verleden als eens beschadigd zijn geraakt bij graafwerkzaamheden.

Friesland

Het elektriciteitsnet in Friesland bevat op meerdere plaatsen nog van deze oudere verbindingsstukken. Het hele jaar door werkt Liander aan het vernieuwen en versterken van het elektriciteitsnet. In Friesland worden daarbij de nekaldietmoffen direct vervangen. Veel van deze moffen zijn inmiddels al vervangen door een modern verbindingsstuk. De komende jaren zet de netbeheerder deze vervanging verder door.

Storing voorspellen

Naast het vervangen van de oudere verbindingsstukken, plaatst Liander op steeds meer plaatsen een slim apparaatje, de Smart Cable Guard, in het elektriciteitsnet. Daarmee kunnen storingen al in een beginnend stadium worden gesignaleerd. Met behulp van deze Smart Cable Guard kan Liander al reparaties uitvoeren nog voordat er een stroomstoring plaatsvindt. Hiermee hebben we sinds 2018 al meerdere stroomstoringen voorkomen.

Monteurs 24/7 paraat

Een stroomstoring is vervelend en komt altijd ongelegen. In de ‘verkeerstoren’ van Liander wordt daarom het elektriciteitsnet 24 uur per dag en 7 dagen in de week in de gaten gehouden. Zo kan de netbeheerder bij een eventuele (aankomende) stroomstoring direct actie ondernemen. Ook de monteurs van Liander staan daarvoor alle dagen van de week klaar om in actie te komen. Zij werken net zo lang door tot iedereen weer stroom heeft.

Op de website van Liander staan verschillende tips over wat mensen kunnen doen als ze een gas- of stroomstoring hebben.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.