Traditie van Eizema voortgezet

Bolsward- Het nationaal modelspoor museum uit Sneek heeft vandaag een treinbaan geplaatst in de etalage van Heeringa Assurantien aan de Jongemastraat 47. 

En daarmee is een stukje traditie van vroeger teruggekomen want in hetr huidige pand zat vroeger de speelgoed winkel van Eizema die onder andere treinen verkocht van het merk Marklin. In zijn etalage stond een spoorbaan die van buiten uit bediend kon worden. En vele jongetjes hebben destijds dat knopje veelvuldig ingedrukt.

Eizema begon in 1960 met de speelgoedwinkel waar ook de bekende treintjes verkocht werden en al vrij snel werd zijn spoorwegbaan geplaatst. Dochter Willy Boersma weet nog dat er vroeger “hele veldslagen”  werden gehouden om te bepalen wie zijn beurt het was om op het knopje te mogen drukken. Eizema overleed op 67 jarige leeftijd en daarmee verdween in 1987 ook de baan uit de etalage, eerst werd de “Eizemabaan” nog in de familie gehouden maar werd later geschonken aan het  museum in Sneek.

Als dank daarvoor werd er een speciale treinbaan gemaakt die nu in de etalage te bewonderen is.  Bijzonder zijn de locks, bijgenaamd de Sik, die oorspronkelijk door Bolsward reden naar Sneek toe. De treinbaanbaan is net zoals destijds van buiten bedienbaar voor kleine en grote kinderen.{jcomments on}

Meer foto’s 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *