Traditie van Eizema voortgezet

Bolsward- Het nationaal modelspoor museum uit Sneek heeft vandaag een treinbaan geplaatst in de etalage van Heeringa Assurantien aan de Jongemastraat 47. 

En daarmee is een stukje traditie van vroeger teruggekomen want in hetr huidige pand zat vroeger de speelgoed winkel van Eizema die onder andere treinen verkocht van het merk Marklin. In zijn etalage stond een spoorbaan die van buiten uit bediend kon worden. En vele jongetjes hebben destijds dat knopje veelvuldig ingedrukt.

Eizema begon in 1960 met de speelgoedwinkel waar ook de bekende treintjes verkocht werden en al vrij snel werd zijn spoorwegbaan geplaatst. Dochter Willy Boersma weet nog dat er vroeger “hele veldslagen”  werden gehouden om te bepalen wie zijn beurt het was om op het knopje te mogen drukken. Eizema overleed op 67 jarige leeftijd en daarmee verdween in 1987 ook de baan uit de etalage, eerst werd de “Eizemabaan” nog in de familie gehouden maar werd later geschonken aan het  museum in Sneek.

Als dank daarvoor werd er een speciale treinbaan gemaakt die nu in de etalage te bewonderen is.  Bijzonder zijn de locks, bijgenaamd de Sik, die oorspronkelijk door Bolsward reden naar Sneek toe. De treinbaanbaan is net zoals destijds van buiten bedienbaar voor kleine en grote kinderen.{jcomments on}

Meer foto’s 

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Related posts

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.