Toppers verwacht bij Enecotour 2016 (video)

Dit jaar heeft Bolsward opnieuw de eer om startplaats te zijn van de Enecotour op 19 september.

Door Ton Visser

Nog nooit eerder in de geschiedenis van deze wedstrijd was een stad twee maal op rij startplaats. De vraag om opnieuw startplaats te zijn kwam van Enecotour zelf. Het Noorden is volgens koersdirecteur Rob Discart perfect voor een start, het vlakke land en de kans op wind kan altijd zorgen voor verrassingen. Discart laat weten dat er met de UCI afspraken zijn gemaakt voor de koers.

Omdat het WK wielrennen in Qatar drie weken is opgeschoven, wordt de Enecotour in een unieke periode gehouden. “Er is op dat moment geen enkele andere grote koers of wedstrijd, die wordt nu opgevuld door de Enecotour”: Aldus Discart. Dat betekent dat de grote ploegen de koers kunnen gebruiken als ideale voorbereiding op het WK. Als het aan Discart ligt zal er alles aan gedaan worden om de ploegen te motiveren om de beste ploeg te laten komen. Daarom zal er dit jaar ook een ploegentijdrit worden gehouden tijdens deze etappekoers. Omdat de WK wedstrijd in Qatar vlak is, verwacht Discart dat de ploegen hun beste sprinters mee zullen nemen naar de start in Bolsward. (Op de foto koersdirecteur Rob Discart)

De etappe Bolsward Bolsward zal in grote lijnen hetzelfde zijn als die van vorig jaar. In de eerste noordelijke ronde blijven de renners onder het Van Harinxmakanaal en zullen niet door Franeker en Harlingen komen. Nieuw is dat de zuidelijke lus omgekeerd zal worden verreden en dat er nu ook door Sneek zal worden gereden, de renners zullen in totaal een afstand van zo’n 8 km door Sneek rijden . Om dat mogelijk te maken zullen de renners kortere plaatselijke omlopen rijden dan vorig jaar.

De finish ligt net zoals in 2015 bij de Lonjé molen. Deze locatie is voor de organisatie ideaal om het finishterrein op uit te leggen. De renners hebben dan een prima aankomstroute. want de laatste vijf en een halve kilometer is rotonde en verkeersheuvelvrij en volgens assistent race directeur Herman Brinkhoff komt het bij geen enkele grote koers voor dat de renners over zo’n grote afstand geen verkeersbelemmeringen tegen komen.

Ook de ploegenpresentatie is dit jaar wederom in Bolsward maar de Enecotour begint wat de Bolswarder organisatie betreft al op zondagmorgen. Wielerliefhebbers kunnen dan de etappe Bolsward Bolsward voor een groot deel ook rijden.
[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Reactie Stephan Rekker

Reactie Burgemeester Hayo Apotheker

Foto’s Rein Klompstra, Ellemein Dijkstra en Ton Visser.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.