Tijd voor Oranje

Ik weet niet of het u is opgevallen. Ik denk het niet want we hebben volgens mij maar één verkeerslicht in Bolsward. Maar daar is iets mee.

Het staat tegenwoordig langer op oranje. Dat komt door een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland dat dat adviseerde: “Weggebruikers hebben dan langer de tijd om na te denken of ze zullen stoppen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal bestuurders dat door rood rijdt daalt bij een langere ‘tijd dat het licht op oranje staat.’.”

Zoiets vind ik fijn om te horen. Net wat meer tijd hebben om een keuze te maken: ” rij  ik door of stop ik even. ” Het is goed dat we langzaamaan tot de ontdekking komen dat als we meer ruimte geven aan niet-weten, of aan twijfelen, mensen betere beslissingen kunnen maken. Zelfs al is het maar een halve seconde: toch minder ongelukken. Als we bijvoorbeeld ook politici meer ‘oranje’ zouden geven, zouden ze eerst de rapporten kunnen lezen voordat ze met hun neus voor de camera al een reactie moeten geven om nog mee te kunnen in het journaal. Of als we jongeren meer ‘oranje’  zouden geven, zouden ze wat langer de tijd hebben om zichzelf en de wereld te ontdekken, in plaats van dat ze op hun 12e al achterlopen op de best denkbare carrièreplanning. Als we onszelf meer ‘oranje’ zouden geven, ontdekken we misschien dat ons hele leven zich eigenlijk afspeelt in die ‘oranjetijd”. In een nog-niet-weten tijd. Ergens tussen rood en groen. Dat is namelijk de tijd waarin alles nog mogelijk is.

Het is een levenswijsheid die we al eeuwen kennen. De christelijke traditie is supergoed in ‘ oranje- tijd’.  Bijvoorbeeld de weken na het carnaval. De veertigdagentijd of lijdenstijd of vasten genaamd. Een tijd bedoeld om te twijfelen, om je dingen af te vragen, om los te komen van je  eigen rood en je eigen groen, dat vaak zwart wit is. Om te bedenken: ” race ik door of stop ik af en toe.”  Om met Pasen je twijfel weer te boven te komen. Een keuze te maken. En veelkleurig mens  te zijn.

Ds.Marieke Ariesen Holwerda , Martinikerk

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.