Tien tips voor de feestdagen en kerstvakantie

Op zoek naar leuke, creatieve en recreatieve activiteiten voor tijdens de feestdagen en kerstvakantie? De gemeente Súdwest-Fryslân heeft tien leuke uitgaanstips op een rij gezet en die delen wij graag met jou. Alle activiteiten zijn uiteraard met in achtneming van de op dit moment geldende coronarichtlijnen.

1. Ljochtpuntsjes in de steden

Ondanks de lockdown zijn de 7 Elfsteden in Súdwest-Fryslân de moeite waard een bezoekje te brengen. Na zonsondergang worden vele monumenten, skûtsjes, fonteinen en binnensteden sfeervol verlicht.

Zo doen de steden ook tijdens de lockdown gezellig aan. En vergeet ook de dorpen daaromheen niet. Neem de Friese gezelligheid rustig in je op. ’s Avonds thuisgekomen proost je met een glaasje Friese Beerenburg op een heerlijke wandeling.

2. Wintergames in Súdwest-Fryslân

Doe mee aan de enige echte Wintergames van Súdwest-Fryslân. Een lichtpuntje voor jongeren die op zoek zijn naar plezier, ontspanning en ontmoeting tijdens de kerstvakantie.

In de gemeente Súdwest-Fryslân bruist het tussen 27 december en 8 januari op diverse locaties in de gemeente van sportieve, creatieve en recreatieve activiteiten.

Houd de Instagram van Cool Súdwest in de gaten voor meer toffe activiteiten: https://www.instagram.com/cool_sudwest/

3. Kuieren door het Friese landschap

Heb je de Sociale Kuierkaart (‘het kuierboekje’) van het Sociaal Collectief al eens bekeken? Hierin staan tal van mooie wandelroutes langs plekjes die je waarschijnlijk nog niet kende. De kuierkaart is speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie, mantelzorgers, jongeren, ouderen en anderen die behoefte hebben aan een blokje om. Maar val je niet onder één van deze categorieën, ook dan is een wandelroute uit het kuierboekje een aanrader.

Haal een frisse neus na het kerstdiner of loop die oliebollen er weer af. Met de sociale kuierkaart blijf je lekker in beweging.

4. Ontdek Súdwest-Fryslân met augmented reality

Ontmoet Gysbert Japicx in levende lijve in Bolsward of maak in Dokkum kennis met de enige echte Bonifatius. In de buurt van Stavoren? Vergeet dan niet even gedag te zeggen bij het vrouwtje van Stavoren.

Met de app MeAR Fryslan ontdek je op een bijzondere en interactieve manier de verschillende plekken in onze gemeente. Zo vertelt Gysbert Japicx zelf over zijn leven in Bolsward. Leuk voor jong en oud! En er zijn meer dan 20 routes en 200+ verhalen, dus genoeg vertier voor de winterdagen. Kleed je goed aan, download de app en ga lekker op pad.

Je vindt de app in de App Store of Google Play.

5. Alpacawandeling

Heerlijk rustig wandelen door de weilanden van Workum. Heerlijk toch? Maar wat als je naar rechts kijkt en je een alpaca mee ziet lopen? In Workum kan het. Maak samen met alpaca’s een wandeling door de natuur en langs het IJsselmeer. Geniet van de rust en van die schattige beesten.

Een aanrader voor zowel kinderen als volwassenen en ouderen. Meer informatie vind je op de website van Alpaca World Friesland.

6. Kabouterpad Sint-Nicolaasga

Trek warme kleding aan en ga er lekker samen met de kinderen op uit. In Sint Nicolaasga vind je het sprookjesachtige Kabouterpad. Een route van 1,5e km waarlangs je allerlei prachtige figuren met gezichten tegenkomt. Deze figuren zijn van hout en gemaakt door kunstenaar Banzai-John.

Vergane bomen rondom de Amazonevijver toverde hij om in prachtige figuren. Bij de figuren vind je verhaaltjes en leuke opdrachten.

7. Pubquiz

Helaas is het tijdens de feestdagen geen goed idee om met hele families bij elkaar te komen. Toch een leuke activiteit voor een grote groep mensen? Organiseer dan een Pubquiz via bijvoorbeeld Kahoot. Iedereen kan via Teams, Skype of Zoom live meedoen. Zo beleef je, op veilige afstand, toch nog een beetje met z’n allen de feestdagen.

8. Herboren traditie: stuur kerstkaarten

Kerstkaarten zijn de afgelopen jaren steeds meer vervangen door Facebookberichten en kerstwensen via Whatsapp. Maar als er een jaar is om de kerstkaarten weer op de kaart te zetten, is het nu wel.

Wie kun jij bedenken die wel een extra steuntje of attentie kan gebruiken? Stuur dit jaar eens een extra kaartje. Daar wordt toch iedereen blij van?

9. Winterzwemmen

Zijn deze tips tot nu toe te saai voor jou? Dan dagen we je uit om de Friese meren in de winter eens op een andere manier te ontdekken. Niet vanaf de kant of vanaf een boot, maar met een flinke duik. Een flinke uitdaging in de kou, maar wel gezond. Ga jij voor een frisse duik in het Friese water?

Je leest er meer over op de website Waterland van Friesland.

10. De klassieke tip: Chocolademelk, wintersokken en Home Alone

En dan natuurlijk nog de tip die bij velen wel bekend is: Warme sokken aan, kopje chocolademelk erbij, kerstkransjes of een oliebol op tafel en lachen met films als Home Alone, New Years Eve of the Grinch.

Want er is een hoop te doen in Súdwest-Fryslân, maar soms… soms wil je ook gewoon lekker op de bank ploffen en genieten van een klassieke kerstfilm. En dat is ook oké!

Bron: gemeente Súdwest-Fryslân

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.