Triathlon gekkenwerk? Dyan Hendriks deed het

Het uitlopen van een marathon is een knappe prestatie. Tel daar nog bijna 4 kilometer zwemmen en 180 kilometer fietsen bij op en je hebt een triathlon te pakken. Onmenselijk? Twee Bolswarders waagden het er begin juli op.

We zijn met z’n allen in coronatijd flink gaan sporten. Wandelen, hardlopen, zwemmen, fietsen. You name it. Gezond zijn en fit blijven, steeds meer mensen zien de waarde ervan in. Maar drie van deze sporten achter elkaar doen louter om de strijd tegen de elementen en jezelf is andere koek. En toch wagen steeds meer sportievelingen zich aan een triathlon. Veel meer dan jaren terug, toen de triathlon nog louter als absurd en gekkenwerk werd bestempeld. Inmiddels hebben veel sporters de marathon wel gezien en heeft de triathlon aan populariteit gewonnen. Het aantal deelnemers neemt ieder jaar toe.

Triathlon steeds meer populair

Makkelijk is het natuurlijk niet. Het lijkt een hels karwei om het aantal kilometers zwemmen, fietsen en hardlopen achter elkaar te voltooien. Vooral als het om een hele triathlon gaat. Toch wagen velen zich eraan, zo mogelijk geïnspireerd door celebrities die de afstanden afleggen zoals tv-kok gordon Ramsey ooit deed. In de media wordt dat breed uitgemeten.

De Frysman (en -vrouw)

In Friesland kunnen ze het zonder die celebs ook wel en pakken ze het vooral nuchter op. Zo stonden onder meer de Bolswarders Dyan Hendriks en Erik Negerman op de startlijst voor de befaamde De Frysman die dit jaar voor de zesde keer werd gehouden vanaf It Reaklif bij Warns. Er deden 192 atleten mee. Helaas moest de bekende loper Erik Negerman opgeven vanwege kramp. Dyan Hendriks werd veertiende in een tijd van 9.44.19 uur! De Belg Ruben Geys won de heldentocht in 8.40.59 uur. Bij de vrouwen eindigde Julia de Leeuw uit Weesp als eerste in 9:49:39. De wisseltrofee voor de beste deelnemer uit het noorden: het zwaard van Grutte Pier, was voor Jort van Zutphen uit Weidum (8:52:34).

Foto: Van der Bij

 

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.