Team Nexar wint Benelux finale met de ‘douche van de toekomst’.

Het leerlingen team Nexar van het CSG Bogerman met daarin de Bolswarders Johannes Terwisscha van Scheltinga en Jort Dijkstra werd onlangs tweede tijdens de Beneluxfinale van de First LEGO League. 

De wedstrijd kent drie onderdelen waarop je kunt scoren:

De robot
De teams moeten met een LEGO robot een parcours afleggen. Ze krijgen punten voor het aantal opdrachten die in twee en een halve minuut worden volbracht. De deelnemers moeten ook de gekozen programmering en strategie van de robot uitleggen.

Corevalues
Hier moeten ze de samenwerking uitleggen en wordt er getest hoe goed je samenwerkt als een team.

Project
Het project staat helemaal los van de andere onderdelen. Elk jaar is er een ander thema. Dit jaar was dat: Hydrodynamics.
De teams beginnen met een onderzoek waar ze een probleem moeten vinden in de menselijke watercyclus en er een oplossing voor bedenken.

Het idee
Nexar is een speciale douche die de jongens hebben uitgevonden.  Hun idee bespaart, in vergelijking met alle bestaande douches, erg veel water en watertekort is een groot probleem in de wereld. Hoewel het aardoppervlak voor het overgrote deel uit water bestaat, is slechts ongeveer 1% ervan drinkbaar voor mensen.

Om ervoor te zorgen dat hun idee ook écht gebruikt zou kunnen gaan worden, wil het team dat de douche-ervaring erg comfortabel is. De gebruiker mag niet voelen dat er ook daadwerkelijk minder water uit de sproeiers komt.  Dus gebruiken ze om het aan te vullen iets anders: DrySoap.
Dit is zeep die geen water nodig heeft om te werken. Astronauten en sommige survivalers gebruiken het ook.
En om alles nog beter te maken, hebben de jongens kleine infrarood-panelen geïntegreerd in de Nexar. De infrarood-panelen zorgen ervoor dat de warmtestraling in de huid wordt opgenomen, zodat men tijdens het gebruik van het product, het niet koud krijgt. Dit houdt je ook gedurende langere tijd warm, zodat er bespaard kan worden op stookkosten. Bovendien is het ook erg veilig.

Naar Amerika

De finale ging tussen de 50 beste teams uit de Benelux. De plaatsen één en twee gaven recht op deelname van de wereldfinale te Detroit (Verenigde Staten).
De jury was erg enthousiast over hun idee: ‘een revolutionair idee’, volgens de jury. Het onderzoek was ook van hoogstaand niveau.

De reis naar Amerika moet via sponsoring bij elkaar gehaald worden en de presentaties en teksten moeten nu ook geheel in het engels. Het team moet dus nog flink aan de bak.

Als u meer informatie wilt kunt u die vinden op: www.nexar.weebly.com.

Wilt u sponsoren of heeft u ideeën voor sponsoring, mail dan naar polw@csgbogerman.nl.

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Related posts

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.