Super "Sukeromkes" voor Omke Romke

Omke Romke heeft nieuwe beelden gekregen op het orgel. Dankzij de drie Bolswarder stichtingen, die samen het beheer voeren in een beheersstichting, konden er deze week drie nieuwe beelden geplaatst worden.

Het gaat om twee bel dames en een dirigent die ook aangesloten zijn op het orgel en daardoor op bepaalde momenten meebewegen op de muziek. Op het oude orgel stond een streng kijkend dirigent die niet kon bewegen. De nieuwe bewegende beelden zijn volgens dhr. Bouwmeester, één van de twee draaiers, een verrijking  voor het orgel. Als de trom slaat, slaan ook de beldames en zwaait de dirigent.

Sinds 1959 zijn wij, als Bolswarders,  in het bezit van Omke Romke, ook wel de Spaanse Dame genoemd. Dit was een geschenk van de Bolswarder stichtingen aan “ons”.  Vroeger konden armlastigen met het orgel venten om wat geld te verdienen en tegenwoordig speelt het draaiorgel bij feesten in Bolsward en daar waar het orgel wordt ingehuurd.

Het orgel werd destijds op een auto geplaatst waaraan ook de Hendrik Nannes Catrijn Epestichting mee betaalde en kreeg een stallingsruimte op het terrein bij de gemeentewerken. Omdat er niet een officiele beheerder was, heeft de gemeente zich als eigenaar opgesteld. Maar omdat de nieuwe gemeentelijke fusie daardoor onduidelijkheid kon ontstaan, is besloten om een stichting op te richten voor het beheer voor “Omke Romke Het bestuur van deze stichting bestaat uit vertegenwoordigers van drie Bolswarder stichtingen. 

De twee orgeldraaiers, Bouwmeester en Gerritsma, draaien beiden al zo’n 15 jaar mee en aan het wiel van het orgel, alhoewel een generator er voor zorgt dat de boel draaiende blijft en daardoor de deuntjes blijven klinken. Aangezien de beide heren niet eindeloos kunnen blijven draaien zijn ze op zoek naar Bolswarders die het vak van de heren wil leren en op termijn over kunnen nemen. Als u interesse heeft, houdt dan één van de heren gerust aan als ze weer eens met Omke Romke in de stad zijn.

(klik op de foto voor groter formaat)

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.