Súdwest-Fryslân werft jonge werknemers

Súdwest-Fryslân wil in de eigen organisatie meer jonge mensen aan de slag. In januari 2019 start ze daarom een traineeprogramma, waarin ruimte is voor vijf jongeren op het niveau van HBO/WO. De werving van dit vijftal is net begonnen. 

De gemeente vindt het belangrijk dat meer jongeren na hun opleiding direct aan het werk kunnen. “Dat willen we ook binnen onze eigen organisatie laten zien”, zegt gemeentesecretaris Pieter Zondervan. Om ruimte te maken voor jonge aanwas leveren oudere werknemers uren in, dankzij het zogeheten generatiepact. “Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat de kennis die oudere werknemers hebben voor de organisatie behouden blijft”, aldus Zondervan. “Een goede kennisoverdracht tussen oud en jong is dus nodig.”

Dankzij de jonge nieuwkomers kan de gemeentelijke organisatie zich verder ontwikkelen. “Want jonge mensen met ambities kijken anders tegen dingen aan. Ze komen met frisse nieuwe ideeën.” Dat is de afgelopen twee jaar gebleken. In september 2016 nam Súdwest-Fryslân acht trainees en vijf vaktalenten aan. Dit werd een succes. Inmiddels hebben ze nu allemaal een vaste aanstelling.

“Vooraf twijfelde ik enorm, want werken bij een gemeente leek me een beetje duf”, zegt Diede Heinsius (26), in 2016 een van de acht trainees. “Ik zag mezelf niet als ambtenaar.” Maar ze is blij dat ze toen, na haar studie bedrijfskunde, toch heeft gesolliciteerd. “Want de dynamiek bij een gemeente is groot. Ik wist niet dat een gemeente over zo veel zaken gaat.”

De trainees worden in de gehele organisatie ingezet, op verschillende uitdagende opdrachten en klussen. Vaak in de rol van projectleider, -assistent of projectadviseur. “Het moeten mensen zijn die snel inzicht hebben in de materie en de problematiek van een opdracht. En ze moeten het lef hebben om buiten de gebaande paden te gaan”, zegt Zondervan. De trainees volgen een intern opleidingsprogramma voor de duur van twee jaar en worden begeleid door een ervaren mentor.

 

Meer informatie over de vacatures is te vinden op www.sudwestfryslan.nl/vacatures

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.