Súdwest-Fryslân verduurzaamt wagenpark

Súdwest-Fryslân maakt een begin met de verduurzaming van haar wagenpark. De gemeente schaft twee elektrische bestelauto’s aan, als vervanging van twee kleine dieselauto’s. Daarnaast rijden vier zware huisvuil-inzamelauto’s binnenkort op blauwe diesel.

“Voor het nieuwe college is duurzaamheid een speerpunt”, zegt wethouder Erik Faber. “Dan ligt het voor de hand dat we overstappen op elektrische auto’s en blauwe diesel zodra dit kan.” Blauwe diesel is gemaakt van onder andere afgewerkte plantaardige olie.

De wethouder haast zich te vertellen dat het nog wel even zal duren eer al het gemeentelijk werkmaterieel duurzaam is. Súdwest-Fryslân heeft zo’n dertig huisvuilwagens en transportvoertuigen en zo’n honderd bestelauto’s, heftrucks, mobiele kranen, tractoren, maaimachines, veegmachines en borstelmachines.

De meeste oudere voertuigen zijn niet geschikt voor de overstap op blauwe diesel, maar de nieuwste dieselmotoren zijn dat wel. Faber: “Door nu te beginnen met een aantal huisvuilauto’s doen we ervaring op. Tegelijkertijd onderzoeken we welke voertuigen er nog meer geschikt te maken zijn om op blauwe diesel te rijden. Ook gaan we de komende tijd verkennen of we waterstof als energiebron kunnen inzetten voor onze bedrijfsauto’s.”

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.