Súdwest-Fryslân stopt met chemische onkruidbestrijding op verhardingen

 

De gemeente Súdwest-Fryslân stopt per direct met het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen op stoepen, wegen en parkeerterreinen. Dit heeft de gemeenteraad vorige week besloten, vooruitlopend op het besluit tot een landelijk verbod wat in 2016 wordt verwacht.

Wethouder Durk Stoker: “Oant no ta brûke wy neist it boarsteljen en feien twaris yn it jier in lytse hoemannichte Round Up om stoepen, diken en parkearterreinen ûnkrûdfrij te hâlden. Dêr hâlde wy no mei op.”

Andere, niet-chemische methoden zijn fors duurder dan de chemische methode. De gemeenteraad stelt hiervoor geen extra geld beschikbaar en heeft ingestemd met een lager onderhoudsniveau.Stoker: “De stedssintra en guon doarpskearnen hâlde wy netsjes mei hjit wetter of hjitte lucht. Foar de oare strjitten en stoepen dogge wy in berop op ús ynwenners en bedriuwen. Wy sille yn petear mei doarps- wyk- en stedsbelangen. Op in soad plakken binne bewenners trouwens al aktyf om harren eigen stoepe en dy fan buorlju skjin te hâlden. Mei-inoar soargje wy foar in skjinne en netsjese gemeente.”

Gladheid

Als er meer onkruid is, dan is er een kans dat de stoepen en straten bij nat weer glad worden. De gemeente houdt dat het komende jaar goed in de gaten en denkt na over een oplossing als dat nodig blijkt te zijn.

 Griene Mienskip

Met het stoppen met chemische onkruidbestrijding is de gemeente een stapje dichter bij een ‘Griene Mienskip’. De Griene Mienskip staat voor een duurzame samenleving voor alle inwoners.

 

Foto: Via Wouts.info.nl

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.