Súdwest-Fryslân start campagne verkeersveiligheid

Een fietser die nog snel even voor een auto de straat oversteekt, een auto die met 50 door een woonwijk racet, een voetganger die whatsappend de straat oversteekt zonder uit te kijken…iedereen kent het wel.

Gemeente Súdwest-Fryslân houdt deze week een verkeerscampagne. Vier basisscholen en 17 dorps-, wijk- en stadsbelangen doen mee. In totaal doen zij zo’n 30 buurtacties.

Bewust worden van je eigen gedrag
Het aantal verkeersongevallen neemt toe. Tijd om actie te ondernemen, want verkeersveiligheid heeft alles met gedrag te maken. Een automobilist die met 50 door een woonwijk racet is onveilig bezig. We weten dat het niet kan, maar toch. De verkeerscampagne is bedoeld om je bewust te worden van je eigen gedrag in het verkeer.

Wethouder Stoker: “De gemeente hat as behearder fan ’e iepenbiere romte en de diken in ferantwurdlikheid om te soargjen foar in ferkearsfeilige ynrjochting. Oft in situaasje ferkearsfeilich is, bepale ferkearsdielnimmers sels. As jo bekend binne op in dyk en beslute om 80 te riden ynstee fan 30, dan binne josels de feroarsaker fan in ferkearsûnfeilige situaasje.”De afgelopen tijd kregen dorps-, wijk- en stadsbelangen en ouderraden de kans om een enquête in te vullen waar de verkeersveiligheid kan worden verbeterd.Het meest gemelde probleem (45 keer) is de snelheid waarmee automobilisten door woongebieden rijden. Foutief parkeren en de sluitroutes worden ook veel genoemd.

Wat opvalt: ruim 40% geeft aan zelf ook wel eens verkeersonveilig gedrag te vertonen!Wethouder Stoker: “Dizze aksjewike is bedoeld om ús sels en oaren dêr wer efkes oan te werinnerjen. Tinke om ús meiminske is foaral wichtich op’e dyk. Lit ús mei-inoar soargje foar in feilige iepenbiere romte.”

Vier scholen en 17 dorps-, wijk- en stadsbelangen
Wethouder Durk Stoker heeft vanochtend op CBS De Trimen in Nijland de verkeerscampagne officieel geopend. De kinderen hebben daar vandaag snelheidsmetingen verricht. Morgenontwerpen kinderen in Bolsward, Gauw, Molkwar, Pingjum, Schraard en Ysbrechtum verkeersborden. Woensdag delen kinderen in Burgwerd, Bolsward, Tirns, Pingjum, Sneek, Schraard, Scharnegoutum, Ysbrechtum, Makkum, Gauw en Folsgare 30km-stickers uit en vragen ze mensen een safety deal te ondertekenen, waarmee ze beloven zich aan de maximumsnelheid te houden. Op woensdag en donderdag werken de leerlingen van de Julianaschool in Sneek met De Friese Fietsschool aan hun fietsvaardigheid. Vrijdag is in Woudsend de dodehoekvoorlichting van landbouwvoertuigen en grote voertuigen. Deze is bedoeld voor kinderen envolwassenen. De verkeerscampagne wordt zaterdag afgesloten met een demonstratie 3D-Tripping en Crashtest.

Campagne en verkeersexamen
De verkeerscampagne wordt georganiseerd in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond, SBV, RYD, de Politie en Provinsje Fryslân.De campagne vindt deze week plaats, omdat in Sneek en Bolsward nu ook de verkeersexamens worden afgenomen.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.