Súdwest-Fryslân pakt zwerfafval aan

De gemeente Súdwest-Fryslân gaat het zwerfafval in de gemeente aanpakken. De gemeente heeft onderzocht waar zwerfafval het meest voorkomt, van welke groepen dit zwerfafval komt en of er initiatieven van inwoners zijn die om zwerfafval te voorkomen of op te ruimen. Met een nieuwe aanpak wil de gemeente ervoor zorgen dat er minder zwerfaval komt.

“Súdwest-Fryslân is een mooie gemeente met veel water en groen, zegt wethouder Mirjam Bakker. Zwerfafval doet afbreuk aan dat beeld. Daar willen we met deze nieuwe aanpak aan werken.” De gemeente is actief op gebied van afval. Zo doet zij jaarlijks mee aan de Himmelwike en is er aandacht voor zwerfafval bij het groenbeheer en de veegroutes van de reinigingsdienst. “Maar dat is niet genoeg. Daarom hebben we onderzocht wie de vervuilers zijn. Dit zijn vooral schoolgaande jeugd, oudere jeugd, recreanten, toeristen en evenementenbezoekers. Nu we dit weten, kunnen we gerichte acties op zetten. Maar dit kunnen we niet alleen. Ook inwoners en bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen”, aldus de wethouder.

Samenwerken

De gemeente wil met de scholen van het voortgezet onderwijs samenwerken. Schoolgaande jeugd moet meer bewust raken van hun rol bij zwerfafval. Via de scholen kan de gemeente ook de ouders bereiken. Daarnaast wil de gemeente het bedrijfsleven betrekken bij het bedenken van oplossingen. De jeugd koopt snoep en snacks, de verpakking gooien ze op straat. “Wij willen ook graag dat supermarkten en snackverkopers met ons meedenken hierover.”

Aantrekkelijke omgeving

De gemeente wil bestaande acties om het zwerfafval aan te pakken ondersteunen. Met de inwoners gaat de gemeente kijken hoe het aantal afvalbakken terug gebracht kan worden en ze vooral op de juiste plekken te krijgen. Súdwest-Fryslân moet zo aantrekkelijk blijven, voor inwoners en recreanten.

Evenementen

Bezoekers van de vele evenementen die plaatsvinden in de gemeente zorgen voor veel zwerfafval. Via evenementenvergunningen probeert de gemeente invloed uit te oefenen om het zwerfafval te beperken. Tegelijk wil de gemeente met de horeca bespreken hoe zij daarin een grotere rol kunnen spelen.

Campagne

Niet alle groepen zijn even makkelijk te bereiken. De gemeente start in 2015 een uitvoerige campagne met aandacht voor de verschillende groepen. “Er valt nog veel te doen met het zwerfafval en daar hebben we goede plannen voor, aldus wethouder Bakker. Het gemeentebestuur is voornemens dit langdurig aan te pakken.”

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.