Súdwest-Fryslân krijgt lof van VluchtelingenWerk Nederland

De campagne ‘Van vluchteling tot fierljepper’ van de gemeente Súdwest-Fryslân valt in de smaak bij VluchtelingenWerk Nederland.

“Een goed verhaal en goed bedacht”, aldus de jury, die de campagne nomineerde voor de VluchtelingenWerk Award 2017.

Naast Súdwest-Fryslân waren er nominaties voor Utrecht, Eindhoven en Dalfsen, dat uiteindelijk de prijs in de wacht sleepte. “We feliciteren Dalfsen, maar zijn natuurlijk reuze trots op de nominatie”, zegt wethouder Stella van Gent. “Die laat zien dat wij als gemeente ons beleid tot uitdrukking laten komen in een succesvolle en werkende aanpak. De nominatie is een steun in de rug.”

 De campagne ‘Van vluchteling tot fierljepper’ laat zien welke stappen een vluchteling als statushouder allemaal doorloopt. “Hiermee levert de gemeente een grote bijdrage aan het creëren van draagvlak”, aldus directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk Nederland. “Alle relevante organisaties worden betrokken bij de problematiek rondom de vluchteling, maar de gemeente houdt de regie.”

De gemeente heeft binnen de campagne een duidelijk eigen accent gelegd in de aanpak: het verminderen van schulden van vluchtelingen. “Een vaak onderschat fenomeen dat de integratie langdurig kan hinderen”, zegt Manson. “Door dit aan te pakken kan er sneller gebouwd worden aan een nieuwe toekomst. Het is bewonderenswaardig dat de gemeente ondanks een beperkt aantal statushouders ten opzichte van gemeenten met meer inwoners het onderwerp op de agenda houdt, ook door het nieuwe college. Een mooi voorbeeld voor andere kleinere gemeenten en een prachtig voorbeeld van Friese burgerzin.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *