Súdwest-Fryslân is ûnderweis nei 2018

Dat Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad is, is bekend. Maar het project heet niet voor niets Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa.

Dus voor Súdwest-Fryslân, als eigenzinnige gemeente, biedt dit kansen. Kansen om Europees op de kaart te komen. Kansen om toeristen uit Nederland te laten zien wie wij zijn en wat we kunnen. Trots zijn op de diversiteit van ons gebied. En vooral trots op de betrokkenheid en organisatiekracht van de inwoners en ondernemers. Trots op de rijkdom aan evenementen, cultuur-, sport-, en muziekactiviteiten. We geven niet alleen een visitekaartje af aan mensen van buiten de gemeente. We laten ook aan elkaar zien wat we allemaal in huis hebben. Alle activiteiten hoe groot of klein ze ook zijn laten zien waar Súdwest-Fryslân voor staat.Heel veel kansen! Die zien wij niet alleen als gemeente. Onze inwoners en ondernemers zien ze ook. Samen zijn wij al “volop ûnderweis nei 2018”.

 

29 Mienskip initiatieven

Op dit moment zijn er 29 projecten bekend waar inwoners mee bezig zijn. Alle projecten zitten in verschillende fases. Kinderkunst Woudsend bijvoorbeeld is vorig jaar al gestart. Vier jaar lang maken basisschoolkinderen in Woudsend kunst rondom een thema dat Woudsend typeert. De theatervoorstelling TrijeIkoanenWytmarsum wordt op dit moment geschreven. Deze voorstelling over drie bijzondere Witmarsumers (Pim Mulier, Menno Simons, GysbertJapicx) wordt in 2018 in Witmarsum en omstreken opgevoerd. En zo zijn er dus momenteel nog 27! En de Mienskip in Súdwest-Fryslân is nog volop aan het nadenken. Dus er komen vast nog een hele boel projecten bij. Een vol(ledig) programma in 2018, het hele jaar rond. Dat is onze ambitie! Zo laten we zien wie we zijn en wat we kunnen. 

Een doekje open

Bijna alle basisscholen in Súdwest-Fryslân hebben meegedaan aan het project “Een doekje open”. De doeken met het thema OPEN laten zien dat de kinderen open staan voor alle bezoekers aan hun dorp of stad. Nu, maar vooral in 2018! Een jury van kunstenaars en wethouder Mirjam Bakker hebben alle inzendingen beoordeeld. Vandaag (vrijdag 14 oktober 2016) zijn de kunstwerken van de kinderkunstenaars van cbs de Twatine (Gauw), obs ’t Raerderhiem (Raerd) en vso Sinne (Sneek) beloond met een prijs. De jonge kunstenaars mogen met de hele klas een workshop volgen in het Cultuur Kwartier Sneek.

Alle ingezonden kunstwerken zijn vanaf november te bewonderen op scholen en in multifunctionele centra in de hele gemeente. De enorme doeken (2 bij 1,5 meter) blijven hangen tot en met 2018.In de week van Súdwest-Fryslân kleuren de doeken de open dag. En als rondreizend kunstwerk kunt u ze het komende jaar bewonderen tijdens evenementen. Súdwest-Fryslân is trots op deze jonge kunstenaars.

 At the watergate

Het European Youth Music Festival is omgedoopt in At the watergate. Tijdens dit festival (8 mei tot en met 11 mei 2018) maken 7000 getalenteerde jongeren vanuit heel Europa drie dagen samen muziek. Ze komen uit 23 verschillende Europese landen. En maken in ensembles verschillende soorten muziek. Van hiphop tot hardrock, alles komt voorbij. 25% van de deelnemers komt uit de regio. De organisatie van dit festival is al een event op zich. De deelnemers komen in meer dan 234 bussen. Staan deze achter elkaar in een rij, dan hebben we vier kilometer bus. Slapen? Dat doen ze waarschijnlijk in pop-up-hotels. Deze moeten nog wel worden geregeld. Eten! 61.000 eetmomenten, in shifts op een foodstraat. En een vrijetijdsprogramma in de hele gemeente Súdwest-Fryslân.

 Zes van de elf fonteinen  

Het project 11 Fountains is het icoonproject van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa.Elf waterkunstwerken verbinden en verrijken in 2018 de steden in Friesland. Ze worden ontworpen door gerenommeerde, internationale kunstenaars. Het project bouwt op unieke wijze voort op de grote traditie van de Elfstedentocht.

Súdwest-Fryslân krijgt er zes cadeau. Eén voor iedere stad. Zes van de elf.

Mede door de inzet van de fonteincommissies uit de steden zijn nu alle beoogde locaties voor de kunstwerken bekend.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.