Súdwest-Fryslân is 27 energiecoaches rijker

De 27 nieuwe energiecoaches bezoeken inwoners thuis om ze bewust te maken van hun energiegebruik en geven concrete tips over bijvoorbeeld het gebruik van douche, radiatoren en tochtstrips. Dit bespaart inwoners energie én geld.

Zelfstandig aan de slag

Het was al mogelijk om de hulp in te schakelen van een energiecoach om samen te kijken naar energiebesparingen in en om huis. Dit betreft een vaste kracht van de gemeente. Nu heeft Súdwest-Fryslân er 27 vrijwillige energiecoaches bij. Zij werden in vier cursusavonden, verzorgd door Stichting PEB, klaargestoomd om zelfstandig aan de slag te gaan. Zij ontvingen, van Klimaatwethouder Erik Faber, op woensdagavond 23 maart hun certificaat in de raadszaal in Sneek.

Elke maatregel helpt

“Energiecoaches zijn hard nodig”, startte Faber zijn toespraak. “Elke kleine maatregel helpt om de energierekening van onze inwoners omlaag te krijgen. Ik hoop dat jullie veel inwoners kunnen begeleiden en inspireren.”

Elkaar helpen

De energiecoaches waren al actief in hun eigen omgeving, bijvoorbeeld bij een energiecoöperatie, dorpsbelang of kerkgemeenschap. “Troch alle enerzjykoöperaasjes, doarpsbelangen en jimsels hawwe wy alle minsken by-inoar krigen”, vertelt Marjan Faber, projectleider energiecoaching. “En sa wurket it ek mei it besparjen fan enerzjy. Minsken helpe inoar, diele de kennis en jouwe de enerzjycoach troch.”

Ambassadeurs

Mede door het zelf opgebouwde netwerk kunnen de energiecoaches als ambassadeur een mooie stap zetten in de energietransitie. Zij worden begeleid door het provinciale netwerk Energieteam Fryslân, hier kunnen zij ervaringen en kennis blijven uitwisselen.

Bron: gemeente Súdwest-Fryslân

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.