Súdwest-Fryslân giet zorg consultatiebureau in nieuw jasje

Súdwest-Fryslân wil ouders zo goed mogelijk ondersteunen. Daarom giet Súdwest-Fryslân de zorg van de consultatiebureaus in een nieuw jasje en start met de pilot Centring Parenting. Deze pilot is bedoeld voor ouders met kinderen tot 1 jaar.

Bij Centring Parenting wordt de zorg van het consultatiebureau in groepsvorm gegeven. Ouders die kinderen hebben in dezelfde leeftijd komen gedurende het eerste jaar 7 keer bij elkaar. Tijdens dit samenzijn staat het ouderschap centraal. Vragen die bij ouders leven worden besproken en de oplossingen komen uit de groep zelf. Deze kunnen gaan over voeding, ontwikkeling, veiligheid, vaccinaties, huilen, slapen, enzovoorts. De jeugdverpleegkundige is onderdeel van de groep en leidt het gesprek. De groepsdynamiek zorgt voor een heel andere beleving van de consultatiebureauzorg.

Door deze nieuwe manier staat de jeugdverpleegkundige naast de ouders. De zorg sluit beter aan bij de vragen die leven.

De pilot start in Sneek. Ouders kunnen zelf aangeven of ze gebruik willen maken van deze methode of kiezen voor individuele ondersteuning.

“Uit onderzoek blijkt dat ouders die gebruik maken van deze manier van zorg,  beter geïnformeerd zijn over de ontwikkeling van hun kind. Ze voelen zich betrokken en verantwoordelijk”, aldus wethouder Stella van Gent. “Door de interactie met elkaar ontstaat er een netwerk. Het blijkt dat gezinnen met een goed ondersteunend netwerk minder vaak ernstige problemen hebben. Deze manier van zorg  voorkomt problemen in een later stadium.”

Uniek in Fryslân

Centering Parenting is het vervolg op Centering Pregnancy. Bij Centering Pregnancy wordt er naast de individuele controle bij de verloskundige ook een groep gemaakt. Tijdens de zwangerschap kom je 10 keer bij elkaar en krijg je informatie over je zwangerschap, de bevalling en de tijd daarna. Het Verloskundig Centrum Sneek was vijf jaar geleden de eerste in Fryslân die de zorg in deze vorm aanbood. Inmiddels gebeurt dit op meer plekken. De doorgetrokken lijn van pregnancy naar parenting is uniek in Fryslân. Buiten de provincie zijn pilots met deze manier van zorg verlenen in Twente, Wageningen en Amsterdam.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.