Súdwest-Fryslân gaat strijd aan met reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw komt steeds vaker voor en zorgt voor steeds meer overlast. De gemeente Súdwest-Fryslân bestrijdt de plant sinds deze week op een nieuwe manier: met heet water.

Het gaat om een proef. Ook gaan medewerkers van Empatec de plant uitsteken langs wandel- en fietspaden.

Wonden

De reuzenberenklauw komt hier oorspronkelijk niet voor. Toch kom je de plant overal tegen en met zijn grote bladeren  verdringt hij op die plekken de  oorspronkelijke planten. In de gemeente Súdwest-Fryslân komt de reuzenberenklauw op honderd verschillende plekken voor.Als je de reuzenberenklauw aanraakt, kun je wonden krijgen die lijken op brandwonden.

 Reuzenberenklauw bestrijden

Uit één reuzenberenklauw kunnen 10.000 nieuwe planten ontstaan. Een groep reuzenberenklauwen schuift gemiddeld 10 meter per jaar op. De plant helemaal uitbannen lukt niet, maar de gemeente wil wel zorgen dat er niet meer reuzenberenklauwen bij komen. Dat deed de gemeente al op twee manieren:

  1. Begrazing

Schapen en Schotse Hooglanders zijn gek op de reuzenberenklauw. Zij krijgen geen wonden van de reuzenberenklauw en eten de plant op, bijvoorbeeld in het Rasterhoffpark in Sneek.

  1. Maaien

Staat er een grote groep reuzenberenklauwen? Dan maaien we die meerdere keren per jaar. Zo voorkomen we dat de reuzenberenklauw gaat bloeien en zich verder verspreidt.

Nu komen daar twee manieren bij:

  1. Uitsteken /uitgraven

Medewerkers van Empatec steken het hele jaar door de planten uit langs wandel-en fietspaden. Zois de kans minder groot dat wandelaars en fietsers de plant aanraken en brandwonden krijgen.

  1. Proef heet water

In het Zwettebos in Sneek proberen we sinds deze weekwat nieuws: de reuzenberenklauw bestrijden met heet water. Dit doen we vijf keer dit jaar. Zo putten we de plant uit. Weed Free Service uit Kollum voert de proef uit. Eind dit jaar bekijken we of we doorgaan met het bestrijden met heet water.

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.