Súdwest-Fryslân Fairtrade gemeente

De jury van Fairtrade Gemeente heeft de aanvraag van de gemeente Súdwest-Fryslân voor de titel ‘Fairtrade Gemeente’ positief beoordeeld.

De jury vindt dat Súdwest-Fryslân voldoet aan de zes criteria van de campagne.

Proces

Het kernteam is in maart 2015 voor het eerst bijeen geweest en zijn op basis van een aantrekkelijk projectplan zeer voortvarend aan het werk gegaan. Op 26 maart startte het kernteam met een kick off evenement, gekoppeld aan de raadsvergadering. Wethouder Mirjam Bakker speelde daar een centrale rol in. Bovendien wordt gewerkt met een lokale ambassadrice: Manon Thomas, televisiepersoonlijkheid bij RTL. De jury is aangenaam verrast over deze aanpak: immers binnen enkele maanden is de gemeente erin geslaagd de aanvraag voor de titel onderbouwd in te dienen. De werkgroep verdient daar veel krediet voor.

Trotse wethouder

“Ik ben zeer trots op de werkgroep. In korte tijd hebben ze veel werk verricht om van Súdwest-Fryslân een Fairtrade Gemeente te maken”, aldus wethouder Bakker. “Onze inwoners kunnen Fairtrade winkels, restaurants en organisaties herkennen aan de Fairtrade–sticker of het certificaat. Zo wordt het makkelijker om Fairtrade producten te kopen. Deze campagne draagt bij aan het belang van eerlijke handel”.

Stimulerende rol gemeente

De jury is goed te spreken over de wijze waarop aan het criterium Bedrijven en organisaties wordt voldaan: een mooie spreiding over verschillende soorten bedrijven en organisaties. De gemeente heeft hier een stevige rol gespeeld door in de campagne bedrijven en organisaties te stimuleren Fairtrade producten te gebruiken en daarvoor certificaten uit te reiken.

Uitdagingen

Súdwest-Fryslân voldoet keurig aan de criteria in de verschillende categorieën. De jury daagt de werkgroep uit om de werkgroep uit te breiden en het aantal deelnemers in de verschillende categorieën te vergroten. Het kernteam moet het communicatieplan uitbreiden. De rol van het kernteam in de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen project is niet duidelijk voor de jury.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.