Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren helpen watersportsector tegen cybercriminaliteit

Gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân zetten zich in om de watersportsector weerbaarder te maken tegen digitale criminaliteit.

Daarom organiseren de gemeenten samen de ‘City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime’. Burgemeesters Fred Veenstra (gemeente De Fryske Marren) en Jannewietske de Vries (gemeente Súdwest-Fryslân) gaven donderdag 8 december het startsein van deze citydeal bij watersportondernemer ‘Rufus aan het Water’ in Broek.

Ondernemers in beide gemeenten krijgen een cyberscan aangeboden om digitale criminelen buiten de deur te houden.

“Feiligens is al lang net mear allinnich de fysike feiligens op ‘e dyk. Digitale kriminaliteit groeit en in soad bedriuwen witte noch net hoe’t sy harren dêr goed tsjin wapenje kinne. Ek yn de wettersportsektor spilet dit. Earder koene agraryske bedriuwen al in cyberscan oanfreegje, no is it tiid foar de wettersportsektor. Sa meitsje wy ús gemeente stap foar stap digitaal feiliger”, aldus burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest-Fryslân.

Burgemeester Fred Veenstra (gemeente De Fryske Marren): “Beide gemeenten hebben grote watersportgebieden met veel watersportbedrijven, zoals: (jacht)havens, aanleg- en stallingsplaatsen en boten-verhuurbedrijven. Deze bedrijven behoren tot het midden- en kleinbedrijf (MKB) waarvan bekend is dat zij vaker dan gemiddeld slachtoffer zijn van digitale criminaliteit. Daarom is het belangrijk om onze watersportondernemers weerbaarder te maken tegen digitale criminaliteit.”

Cyberscan

Voor de watersportsector is er specifiek een cyberscan gemaakt. De scan is gericht op de risico’s die spelen in deze sector. Watersportondernemers uit de gemeenten krijgen een uitnodiging en kunnen gratis meedoen. De ondernemer krijgt tips en een rapport om de digitale weerbaarheid te vergroten. Denk aan het updaten van systemen of het wifi-netwerk beter beveiligen.

Informeren en wapenen

Om de digitale weerbaarheid van de watersportondernemers te vergroten worden er de komende twee jaar diverse informatiesessies, webinars, evenementen en cyber roadshows, georganiseerd. De bijeenkomsten hebben als doel om de watersportsector beter te informeren en wapenen tegen de gevaren van cyberaanvallen. De aftrap van 8 december was de eerste bijeenkomst.

Samenwerking tussen meerdere partijen

Deze City Deal is een samenwerking met HISWA-RECRON, de waterpolitie, digitale wijkagenten, PVO Noord-Oost, ROC Friese Poort, ROC Friesland College, MKB Cyber Campus en toeleveranciers in de sector. In heel Nederland werken gemeenten, maatschappelijke partners en Rijksoverheid samen in zogenoemde City Deals.

In City Deals worden concrete samenwerkingsafspraken verankerd met als doel om de groei, innovatie en leefbaarheid in de Nederlandse steden te versterken. Meer informatie over City deals vindt u op de website van Agenda Stad: www.agendastad.nl/city-deals.

Meer informatie

Wil je meer informatie, heb je vragen of wil je je aanmelden voor de scan? Neem dan contact op met Nienke Hoeksma van MKB Cyber Campus. Bel 06 83 64 84 64 of mail naar nienke.hoeksma@mkbcybercampus.nl.

Meld je aan voor de informatiesessies door naar www.mkbcybercampus.nl/watersport te gaan.

Bron (C): gemeente Súdwest-Fryslân

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.