Súdwest-Fryslân: ‘Den Haag bezuinig niet verder op zorg’

 

Súdwest-Fryslân en ruim twintig andere gemeenten in Nederland roepen Den Haag op niet nog meer te bezuinigen op zorg. De gemeenten waarschuwen dat het de komende jaren behoorlijk mis kan gaan als er opnieuw minder geld naar de gemeenten gaat voor Wmo en jeugdhulp.

Wethouder Stella van Gent is van mening dat de gemeenten wel de tijd moeten krijgen om hun aanpak te realiseren. “Je kunt niet jaar op jaar de spelregels van het sociale domein veranderen en verwachten dat ‘de gemeenten’ dit wel oplossen. Laat ons eerst ons werk doen, nieuwe manieren van werken, zoals de in 2015 gestarte gebiedsteams, inregelen en zorgen dat alles goed loopt. Dan  zullen we vanzelf zien dat er voordelen optreden en deze nieuwe manier goedkoper is dan voorheen. Nieuwe kortingen van het rijk werken destructief op hetgeen we nu aan het opbouwen zijn.”
Toen de gemeenten begin dit jaar extra zorgtaken van het rijk kreeg, moesten ze dat al met fors minder geld uitvoeren. Halverwege het jaar kwamen daar nog eens extra bezuinigingen overheen. Dit was tegen de afspraken in.

Het grootste probleem vanaf 2016 is een nieuwe manier van het herverdelen van het geld. Hierdoor heeft een aantal gemeenten opnieuw te maken met minder geld voor meer taken. Voor sommige gemeenten betekent dit dat ze 30 procent minder geld krijgen dan nu. Dit kan leiden tot wachtlijsten en kwaliteitseisen die we niet meer kunnen halen. Kwetsbare inwoners dreigen tussen wal en schip te belanden.

Binnenkort behandelt de Tweede Kamer dit onderwerp. Met deze brief willen de gemeenten zorgen voor een betere en eerlijker verdeling van het geld.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.