Súdwest-Fryslân blijft jeugdketen toestaan

Jeugdketen in Súdwest-Fryslân die op particuliere grond staan mogen open blijven. Wel moeten eigenaren van keten zich houden aan een aantal voorwaarden op het gebied van veiligheid.

Alcohol onder de 18 jaar blijft verboden, ook al staan de keten op privéterrein. Voor keten die op gemeentegrond staan gaat de gemeente een handhavingstraject in. Het doel hiervan is dat de keten uiteindelijk van de gemeentegrond verdwijnen of verplaatst worden naar particuliere grond. In Súdwest-Fryslân gaat het om vijf van de in totaal 38 keten. Er is bij deze jeugdketen onvoldoende toezicht op het gebruik van alcohol door minderjarigen.

Vanaf begin dit jaar is in het hele land discussie ontstaan over jeugdketen. Mogen ze met de nieuwe leeftijdsgrens voor alcohol blijven of niet. Súdwest-Fryslân ziet de jeugdketen op particuliere grond als een verlengstuk van de huiskamer. Voor veel jongeren een belangrijke ontmoetingsplek. Wel scherpt Súdwest-Fryslân de regels aan voor deze 33 keten en gaan we strenger toezien op de veiligheid en het alcoholgebruik onder jongeren in de keten.

“We vinden het belangrijk dat er voldoende plekken zijn in de dorpen waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Maar we willen wel dat het hier veilig is. Daarnaast moeten we ons simpelweg aan de regels houden. De regels voor alcohol zijn vanaf 1 januari 2014 strenger geworden, wij maken ons zorgen om het alcoholgebruik door jongeren in keten. Bij de keten die op gemeentegrond staan is onvoldoende toezicht op de jongeren. Daarom gaan we deze keten sluiten” zegt wethouder Gea Akkerman.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.