Stormloop op boosterprik na besluit geldigheidsduur coronapas

14.458 Friezen testten deze week positief op COVID-19, tegen 9.366 vorige week. Daarmee steeg het aantal positieve tests in één week tijd met 65%. De ziekenhuisbezetting neemt toe tot 24 opgenomen patiënten op 3 februari 2022, waarvan 7 op een IC-bed. De stijging van het aantal besmettingen is zichtbaar in alle leeftijdsgroepen. De grootste stijging is onder de 40- tot 50-jarigen.

Donderdag was er een stormloop op met name de boosterprik in de vaccinatielocatie in Leeuwarden. Reden hiervoor is de aflopende geldigheidsduur van de coronapas.

De komende dagen schaalt de GGD op om zoveel mogelijk tegemoet te kunnen komen aan de extra vraag naar vaccinaties. De verwachting is dat de drukte nog wel even aanhoudt, met de voorjaarsvakantie die eraan komt. Mensen die op wintersport gaan willen zeker weten dat ze kunnen reizen.

Het kabinet heeft donderdag bekend gemaakt dat de geldigheid van het Nederlandse coronatoegangsbewijs (CTB) niet per vandaag (vrijdag 4 februari) maar vanaf 8 februari a.s. zoveel mogelijk gelijk wordt getrokken met die van het Internationale coronabewijs (EU DCC). Het vaccinatiebewijs is tot 270 dagen na afronding van volledige vaccinatie geldig.

Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Het herstelbewijs is tot 180 dagen na de positieve test geldig. Voor de boostervaccinatie is nog geen geldigheidstermijn vastgesteld. Dit geldt voor iedereen.

Pop-up vaccinatielocaties

Volgende week staat de GGD met pop-up vaccinatielocaties in Feanwâlden, Surhuisterveen, Kollumerzwaag, Sint Nicolaasga, Harlingen, Oosterwolde, Drachten en Leeuwarden (Bilgaard). Mensen kunnen hier terecht zonder afspraak voor een (gratis) eerste, tweede of boosterprik. Wie vragen heeft over het vaccin of het virus of twijfelt, kan terecht bij de arts die op alle locaties aanwezig is. Kijk voor de openingstijden en exacte locaties op www.ggdfryslan.nl/popup.

Kinderen tussen de 5-11 jaar kunnen niet terecht bij een pop-up locatie. Kinderprikken kunnen alleen op afspraak gehaald worden op een vaste vaccinatielocatie.

Vaccinatie 5 tot 11 jaar

Kinderen krijgen 2 vaccinaties aangeboden voor goede bescherming tegen corona. Na een infectie met COVID-19 ligt dit anders. Door de besmetting met corona heeft een kind al afweer opgebouwd tegen het coronavirus. Daardoor is een kind al beschermd. Na het doormaken van een besmetting met corona is de kans op ernstige ziekte en MIS-C minimaal. Kinderen die al corona hebben gehad, hebben geen vaccinatie nodig om goede bescherming op te bouwen.

Er is geen bezwaar als ouders hun kind(eren) toch willen laten vaccineren, bijvoorbeeld om besmetting van kwetsbare huisgenoten en anderen te voorkomen. In dat geval kan een kind één vaccinatie krijgen, 3 maanden na de besmetting. Als kinderen na de eerste vaccinatie een besmetting met corona krijgen is een tweede vaccinatie ook niet meer nodig. Voor kinderen uit de medische hoog-risicogroep is het advies om wel 2 prikken te krijgen, ook als zij al een keer corona hebben gehad.

Uitslag coronatest via DigiD

Wie getest is krijgt geen telefoontje met de uitslag, maar een e-mail met daarin een link naar de testuitslag die alleen via DigiD is op te vragen. Is de uitslag positief, dan krijgt de ontvanger via een beveiligde omgeving instructies en de geldende leefregels. Wie geen DigiD heeft wordt gebeld. Wie getest is krijgt geen telefoontje met de uitslag, maar een e-mail met daarin een link naar de testuitslag die alleen via DigiD is op te vragen.

Is de uitslag positief, dan krijgt de ontvanger via een beveiligde omgeving instructies en de geldende leefregels. Wie geen DigiD heeft wordt gebeld. Wie getest is door een commerciële tester (niet door de GGD) krijgt de uitslag rechtstreeks van deze partij.

Eind 2021 heeft GGD Fryslân een geslaagde proef gedaan met het toesturen van de testuitslagen per e-mail en authenticatie in 2 stappen. Inmiddels is deze werkwijze ingevoerd.

De cijfers

De afgelopen zeven dagen zijn 31.239 coronatests afgenomen bij inwoners van Fryslân, vorige week waren dat er 26.944. Negentig procent van de positieve zelftests wordt door de GGD bevestigd.

Het vindpercentage is gestegen naar ruim 55%. Er zijn de afgelopen 7 dagen 2.711 boosterprikken gezet, in totaal in de afgelopen 7 dagen zijn er 5.954 prikken gezet.

In 16 van de 18 Friese gemeenten is een stijging van het aantal besmettingen zichtbaar. De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 2764 (1763), Súdwest-Fryslân 2247 (1557), De Fryske Marren 1369 (878), Smallingerland 963 (535), Heerenveen 896 (580), Waadhoeke 1082 (890), Noardeast-Fryslân 1117 (700), Opsterland 615 (341), Tytsjerksteradiel 891 (597), Achtkarspelen 716 (416), Dantumadiel 498 (412), Harlingen 334 (190), Ooststellingwerf 337 (183), Weststellingwerf 392 (253), Terschelling 50 (29), Vlieland 25 (27), Ameland 12 (6), en Schiermonnikoog 8 (9).

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.