Stilte na de paasstorm

 

Er zijn twee mannen onderweg van Jeruzalem naar een dorpje iets verder op. Hun woonplaatsje Emmäus. Ze praten over de dingen  die gebeurd zijn het afgelopen Pascha (paasweekeinde). Over hun leider die gekruisigd is en gestorven en over de het graf dat leeg was. 

Ze speculeren over de gebeurtenissen. Wat kan er gebeurd zijn? Wie heeft het lijk laten verdwijnen? Waarom? Wie heeft er belang bij?

Ze gaan de mogelijke daders langs :

  • De Romeinen?, Welnee. Die hadden een wacht bij het graf.
  • De (hoge)priesters? Ook niet, die waren blij van de Jezus, die nep-messias af te zijn.
  • Jozef ? Die toch spijt had dat hij zijn graf ter beschikking had gesteld. Zou kunnen, maar dan hoefde hij dat toch niet stiekem te doen.
  • Lijkenpikkers, grafrovers? Kan, maar bij die Jezus was niets van waarde te halen. Zelfs zijn kleren waren afgepakt.
  • Zijn vrienden dan? Zouden de discipelen van Jezus dan toch het lijk hebben laten verdwijnen? Dat kon toch haast niet. Ze waren bang en constant bij elkaar geweest. Al hun vrienden hadden een alibi.
  • Een wonder dan? Domweg een wonder? Dat Jezus zelf, of JaHWeH, God dus ??

 

Al speculerend merken de mannen niet dat er iemand met hen mee is gelopen. Hij stelt hun de vraag : waar hebben jullie het over? En de twee mannen vertellen, wat verbaasd, de vreemdeling het paasverhaal. Het verhaal van de kruisiging en het verdwenen lijk. En dan legt de vreemdeling hen van alles uit.

Als het avond is blijft de vreemdeling bij de twee vrienden en delen ze de maaltijd. Bij het breken van het brood zien de vrienden in de vreemdeling hun leider, hun Heer, Jezus. Dan verdwijnt de vreemdeling uit het zicht. De twee vrienden haasten zich terug naar Jeruzalem om aan de discipelen te vertellen wat ze hebben meegemaakt.

En ze vertellen over de man die zomaar is meegelopen. (Hans Bouma)

niet gemaakt,maar gekregen
niet ontdekt, maar onthuld
zomaar op je weg gekomen
zomaar met je meegelopen
wonder boven wonder
zomaar, een Vriend

JEZUS ??

Dirk Jan

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.