Stijging WW in Friesland en toenemende zorgen om personeelswerving

In januari nam in Friesland het aantal WW-uitkeringen verder toe. Evenals in voorgaande jaren zorgden seizoenswerkloosheid en aflopende jaarcontracten voor een toename van de WW.

Dit jaar komen daar de gevolgen bij van de laatste lockdown die vooral de horeca, cultuursector, contactberoepen en delen van de detailhandel trof. Desondanks blijft de arbeidsmarkt krap. Een meerderheid van de werkgevers verwacht dat het vervullen van vacatures komend jaar moeilijker wordt, terwijl nu al meer dan de helft van de vacatures moeilijk vervulbaar is.

Meer WW-uitkeringen in januari

Eind januari telde Friesland 7.625 WW-uitkeringen. Dat is 2,2% van de Friese beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in januari toe met 142 uitkeringen (+1,9%) ten opzichte van vorige maand. Een toename van de WW in januari is gebruikelijk vanwege het aflopen van jaarcontracten en het wegvallen van seizoenswerkgelegenheid in sectoren als bouw, landbouw, groenvoorziening en horeca. Dit jaar komen daar de gevolgen bij van de meest recente lockdown die onder andere de horeca, cultuursector, contactberoepen en niet-essentiële winkels trof. Ook in december nam de WW toe, na een 10 maanden opeenvolgende daling. Eind januari 2021 was het aantal WW-uitkeringen in Friesland ruim lager dan een jaar eerder (-32,7%).

Toenemende zorgen over het werven van personeel bij werkgevers

De toename van de WW in januari heeft weinig invloed op de personeelstekorten. Uit onderzoek van UWV onder ruim 3.000 werkgevers blijkt dat het werven en behouden van personeel lastiger wordt. Gemiddeld was maar liefst 55% van de in de afgelopen 12 maanden ontstane vacatures volgens werkgevers moeilijk vervulbaar. Dit aandeel is in de bouw, industrie en ICT nog groter. Er is vooral veel vraag naar technisch personeel, zoals loodgieters, elektriciens, monteurs en operators. Volgens werkgevers is het dieptepunt nog niet bereikt; zes op de tien werkgevers verwachten komend jaar nog meer wervingsproblemen.

Werkgevers moeten ook kijken naar andere oplossingen

Door de krapte voelen werkgevers de urgentie hun wervingsmethoden aan te passen. Zij laten vooral moeilijk vervulbare vacatures langer openstaan, gaan actiever werven of schakelen een uitzend- of wervingsbureau in. Het kan helpen als werkgevers daarnaast ook naar andere oplossingen kijken, zoals intern opleiden van zittend personeel en nieuwe werknemers, anders indelen van werk of het aanpassen van de functie-eisen. Het onderzoek laat zien dat werkgevers dit nog niet in grote getalen doen. UWV geeft werkgevers tips om vacatures op andere manieren te vervullen. Ook de regionale WerkgeversServicepunten geven informatie en advies, en ondersteunen bij de werving en selectie van personeel.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.