Stichting Omrin Estafette helpt meiden en vrouwen aan menstruatieproducten

Estafette start in haar zes winkels in Friesland met inzameling en uitdelen van gratis menstruatieproducten. In Nederland heeft 1 op de 10 jonge meiden en vrouwen namelijk niet altijd geld voor maandverband of tampons.

De stichting ontvangt producten van het Armoedefonds om de meiden en vrouwen met een krappe beurs in Friesland te helpen én zamelt ook in al haar recyclewinkels de producten in, om deze meteen weer door te kunnen geven daar waar het nodig is.

“Wij vinden dat iedereen gelijke kansen moeten hebben en beschermd moet worden tegen deze armoede”, zegt Yvon de Vries, regiomanager bij Estafette.

Bloody important message

“Hygiëne moet geen luxe zijn, maar voor iedereen mogelijk”, aldus woordvoerder Irene Verspeek van het Armoedefonds. Via de uitgiftepunten worden maandverband en tampons, maar ook wasbaar en biologisch maandverband en cups verstrekt aan jonge meiden en vrouwen. Sinds het Armoedefonds is gestart met de actie is er al veel steun gekomen van mensen en organisaties. Vrouwen halen hun toiletkastjes leeg en sturen de producten op die ze niet meer gebruiken, er worden menstruatieproducten gekocht en ingezameld. “Wij zijn enorm blij met deze steun!”, aldus Verspeek.

Landelijk dekking uitgiftepunten

De overige uitgiftepunten liggen verspreid over heel Nederland en zijn veelal lokale (hulp)initiatieven die hun organisatie of locatie ter beschikking stellen om de gratis producten aan te bieden. Voorbeelden van uitgiftepunten zijn scholen, buurthuizen, voedselhulporganisaties en weggeefkastjes.

Het Armoedefonds gaat de komende tijd door met het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten. Mensen kunnen de actie ondersteunen door zelf producten in te zamelen en naar het Armoedefonds op te sturen.

Meer informatie vind je op www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede.

Producten doneren? Graag!

Heb je zelf nog producten staan die je niet gebruikt? Is het doosje stuk, maar de producten nog netjes verpakt? Doneer ze aan Estafette.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.