Steppend langs de elf steden in de winter (verslag)

Het idee begon bij Bas Hollenberg uit Sneek die zijn vrienden en zichzelf wilde uitdagen om de winter Elfstedentocht te gaan steppen ipv fietsen.

Jacob Hofstra uit Bolsward kreeg dit te horen en heeft zichzelf opgegeven met Jeroen Hoek ook opgegeven. De groep zou veel groter zijn, maar velen durfden de uitdaging uiteindelijk niet aan en besloten af te haken.

Uiteindelijk deden er 10 steppers mee, waarvan 2 op de kickbike. De groep Bolswarders en Snekers bestond uit 8 personen Idske Zijlstra, Marcello Blanke, Jeroen Hoek, Age Boskma, Johan IJsbrandij, Fokko de Jong, Bas Hollenberg en Jacob Hofstrea.

De steppers mochten 2 uren eerder starten dan de fietsers om 5.30 vanaf sportpark het Kalverdijkje
in Leeuwarden. Het waaide hard, met windkracht 6 in de rug waaiden de steppers richting Sneek.

Een van de deelnemers, Idske Zijlstra, kon al snel het tempo van de groep niet bijbenen en besloot vanaf Sneek de weg per fiets te vervolgen.

Met 7 steppers gingen men verder richting IJlst voor een tussenstop met koffie en een pannenkoek. Vervolgens door naar Sloten. “Heerlijk ging dat met de wind in de rug. We hielden een tempo aan van tegen en rond de 20km per uur”: Aldus Hofstra

Na Sloten merkten de steppers pas voor het eerst echt de tegenwind. Hofstra:”We waren het eens dat we elkaar gedurende de tocht met deze harde wind wel eens nodig zouden kunnen hebben, en besloten om bij elkaar te blijven tot het einde van de tocht”.

Hoe langer de steppers ondetrweg waren des te zwaarder deze wintereditie werd. Hofstra:”Na een rustpauze in Stavoren met koffie, appelgebak en een zoute haring van Doede, gingen
we door met de tocht. Gelukkig vonden we 2 Bolswarder mountainbikers bereid om ons
enigszins uit de wind te fietsen. Dit hielp on toch een beetje. Uiteindelijk kon
Age, met liesklachten het tempo niet meer aan en besloot om in Bolsward
af te stappen”.

In Bolsward werden de steppers vriendelijk onthaald door vrienden en familie. Na een kop soep en bord macaroni vervolgden ze met 6 steppers de weg naar Harlingen. Een pittig stuk met volop tegenwind. Stephan R wilde ons uit de wind helpen door voor ons te gaan rijden. Zonder deze actie zouden de steppers ook zeker niet met z’n 6-en zijn geëindigd, want er hadden een paar die het zeer moeilijk hadden op dat moment.

Na het opbeurende lied van Madness; ‘One step beyond’ bij de stempelpost van Franeker mochten de steppers zich opmaken voor dat gevreesde lange stuk naar Dokkum. Maar de weergoden deden iets goeds voor de steppers want de wind nam gelukkig een heel stuk af.

Met een tussenstop voor een warme kop bouillon en een banaan in het gezellige Bartlehiem was het op weg naar Dokkum.

In Dokkum was het alweer donker geworden. Heel aardig was dat de steppers bij de stempelpost een kop mosterdsoep kregen aangeboden. Hofstra:”Ik heb nog nooit zo’n lekkere kop soep gehad”.
Vanuit Dokkum roken de deelnemers de finish. “Het leek alsof iedereen zijn energie weer
teruggevonden had met nog maar 20km te gaan. De verlichting kon weer aan op de step. Onder
begeleiding van de familie Boskma en familie Van der Feer/Rekker stepten de zes steppers
Leeuwarden binnen en onder luid aplaus van deze mensen werden ze onthaald om 20.15 uur, na 14 uur en 3 kwartier waren ze binnen en genoten de steppers nog van een welverdiend koud biertje.

Hofstra heeft met Pinksteren al 8x de step elfstedentocht meegedaan. Deze tocht was volgens Hofstra zwaarder door de harde wind, de koude temperatuur en de kleine groep
mede steppers. Hofstra “Onder deze omstandigheden zou ik niet snel weer meedoen. Ik step liever met pinksteren omdat dan de ambiance veel beter en leuker is”.

Maar uiteindelijk ben Is Hofstra blij en ook best trots dat hij dit gedaan heb. “Ik voelde me
tijdens de tocht echt beresterk en sta er soms echt van versteld van wat mijn lichaam aan kan”: Aldus Hofstra.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.