Steeds minder mensen in WW

Het aantal WW-uitkeringen in Friesland blijft verder dalen. Ook in november was er weer sprake van een afname van 4%. Daarmee telde de provincie Friesland eind november ruim 6.900 WW-uitkeringen. Doordat ook het aantal vacatures sterk groeit, neemt de krapte op de arbeidsmarkt verder toe. Toch is het niet voor iedereen makkelijk om werk te vinden.

WW in november verder gedaald

Eind november telde Friesland 6.921 WW-uitkeringen. Dat is 2,0% van de Friese beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in november af met 287 uitkeringen (-4,0%) ten opzichte van vorige maand. De WW daalde in de afgelopen maand in de meeste sectoren, maar vooral in de commerciële dienstverlening, bij uitzendbedrijven en in zorg & welzijn en detailhandel.

Alleen in de cultuursector, landbouw, horeca, overheid en bouw was sprake van een kleine toename van de WW. Eind november 2021 was het aantal WW-uitkeringen in Friesland ook ruim lager dan een jaar eerder (-32,3%). Sinds acht maanden ligt de WW weer onder het niveau van eind 2019, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie.

Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe

De voortdurende daling van het aantal WW-uitkeringen en de toename van vacatures zorgen voor een steeds krappere arbeidsmarkt. In het derde kwartaal van 2021 is de arbeidsmarkt krap in alle drie noordelijke arbeidsmarktregio’s. In delen van Midden- en Zuid-Nederland is de arbeidsmarkt zelfs zeer krap. Deze krapte zorgt voor knelpunten in de personeelsvoorziening van werkgevers, maar biedt ook kansen voor werkzoekenden.

Niet in alle beroepen goede baankansen

Ondanks de grote vraag naar personeel, is het niet voor iedereen makkelijk om werk te vinden. Zo zijn er beroepen met minder goede baankansen. Sommige beroepen bieden al jaren slechtere perspectieven op werk. Bijvoorbeeld omdat er werk verdwijnt door digitalisering, zoals bij administratief medewerkers, grafisch vormgevers en bibliotheekmedewerkers.

Andere beroepen zijn erg populair onder scholieren, studenten en werkzoekenden, zoals dierenverzorgers, reisleiders en gidsen, waardoor er veel sollicitanten per vacature zijn. Ook zijn er beroepen die nog steeds last hebben van de coronamaatregelen, zoals touringcarbuschauffeurs en stewards en stewardessen in luchtvaart.

Met de aanscherping van de coronamaatregelen nemen ook de baankansen weer tijdelijk af in de horeca-, cultuur- en evenementensector. Voor werkzoekenden met dergelijke beroepen kan het handig zijn om breder te zoeken dan alleen naar het eigen beroep. Want de vaardigheden voor dat beroep kunnen ook goed van pas komen in een ander beroep.

Voor 19 beroepen waarin het op dit moment lastig kan zijn om werk te vinden, publiceerde UWV voorbeelden van overstapberoepen. Een aantal minder kansrijke beroepen staan in het dashboard Skills en beroepen. Het dashboard laat zien welke skills van minder kansrijke beroepen overlap hebben met skills van kansrijke en overstapberoepen.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.