Start restauratie Hinsz orgel Martinikerk Bolsward

In september start de renovatie van het unieke Hinsz orgel in de Martinikerk van Bolsward.

Het wordt een lange restauratie want de werkzaamheden zullen een jaar in beslag nemen. Onder meer de balgen, de balgenkamer, de windkanalen, de orgelkas, de klaviatuur, de speel- en registermechanieken en het pijpwerk zullen onder handen genomen worden.

De restauratie is mogelijk gemaakt door vele sponsoren. Maar er is nog steeds geld  nodig om de restauratie te kunnen realiseren. Vandaar dat achter in de kerk een orgelpijp als collectebus is geplaatst om bezoekers de mogelijkheid te geven om te doneren. Daarnaast wordt er een boekenmarkt gehouden. Deze start 12 september, tijdens de open Monumentendag. Tot 1 oktober kan men achterin de kerk voor boeken terecht.

Het orgel is gebouwd in de periode van 1776 tot 1781 door orgelmaker Albertus Anthoni Hinsz. Het orgel zal gerestaureerd worden door orgelbouwer Flentrop. In 1953, 1976 en 2001 werden ook al diverse herstelwerkzaamheden en restauraties uitgevoerd aan het orgel.
Naast het orgel van de Martinikerk in Bolsward bevinden zich in Friesland nog vier Hinsz orgels: in Damwoude, Driesum, Harlingen en Tzum.
Gedeputeerde mevrouw Sietske Poepjes zal dinsdag 25 augustus het bouwbord onthullen waarmee de start van de restauratie een feit zal zijn.
Na de feestelijkheden zal het laatste concert op het Hinsz-orgel worden gespeeld voor de restauratie zal beginnen. Het concert wordt uitgevoerd door Herman van Vliet, Kees Nottrot, Everhard Zwart en Wybe Kooijmans.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.