Start plantseizoen gemeente Súdwest-Fryslân, rozen voor Bolsward

De gemeente Súdwest-Fryslân plant dit winterseizoen een groot aantal bomen, vaste planten, siergrassen, struiken, rozen en bloembollen.

De bomen die dit jaar gekapt worden, plant de gemeente bijna één op één terug. Daarnaast plant de gemeente massaal het unieke SWF-bloembollenmengsel.

Rozen

De gemeente gaat bijna 4.000 rozen planten in onder andere Bolsward, Koudum en Hindeloopen. Daarnaast plant men  ruim 40.000 kleurige vaste planten in plantvakken en bermen. Ook worden tien rotondes voorzien van nieuwe aanplant en in andere plantvakken en bosplantsoenen komen ruim 11.000 struiken.

Bomen bijna één op één teruggeplant

De gemeente begint volgende week met het planten van 475 bomen. Normaal plant de gemeente tussen de 300-400 bomen. Dit jaar is er meer geld beschikbaar. “Daarmee planten we als gemeente bijna één op één de eerder gekapte bomen terug,” vertelt wethouder Mirjam Bakker.De totale kosten zijn € 21.000.

Op de digitale bomenkaart op de gemeentewebsite kunnen inwoners nakijken welke bomen de gemeente kapt, waarom ze gekapt worden en waar er nieuwe bomen voor in de plaats komen. De gemeente kiest er bewust voor veel verschillende boomsoorten te planten. Zo blijft de kans op het verspreiden van boomziekten en –plagen zo klein mogelijk.

 

Half miljoen bloembollen: extra lang kleur

De gemeente heeft ruim een half miljoen bloembollen geplant. Het gaat voor een groot deel om het Súdwestmengsel. Dat komt straks boven langs de invalswegen van Woudsend, Makkum, Scharnegoutum en Sneek. Het Súdwestmengsel is met een bollenkweker samengesteld en bestaat uit onder andere verschillende soorten krokussen, wilde tulpen en sneeuwklokjes. Het mengsel bloeit van begin maart tot mei. Zo kunnen mensen lang van de kleuren genieten. Daarnaast leveren de bolgewassen een belangrijke bijdrage aan de stuifmeelbehoefte die veel insecten, waaronder bijen, in het voorjaar hebben.

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.