Stadsomroeper Henk Bijlsma Nederlands kampioen

Stadsomroeper van Bolsward, Henk Bijlsma is zaterdag 11 december Nederlands kampioen stadsomroepen geworden. 

In het feeëriek aangeklede West-Friese dorp De Rijp stond voor de wedstrijd begon stond Henk Bijlsma 1 punt achter de regerende kampioen Henk van de Nieuwenhuizen. Henk Bijlsma moest met minimaal twee plaatsen verschil vóór de andere Henk te eindigen, om zo de fel begeerde titel te veroveren. En dat lukte “onze” werd 2e en collega omroeper Henk van de Nieuwenhuizen 4e. En dat was voldoende om dit jaar de titel Nederlands kampioen te dragen

 (Lees het complete verslag bij lees meer)

De strijd werd gestreden vanaf een ponton, gelegen op de tuingracht. De jury zat aan de overkant. 16 omroepers, waaronder drie Belgen en een naar Amerika geëmigreerde Nederlander,  riepen hun longen uit hun lijf over het water naar het luisterend publiek en de driekoppige jury, die bestond uit de brandweercommandant, hoofd van de lagere school en burgemeester van de gemeente Graft- De Rijp.

 

Henk Bijlsma, dit jaar goed op dreef ondanks dat dit pas zijn tweede jaar als actief omroeper is, wist zich met een verplichte roep over de prachtige gebrandschilderde ramen in een goede positie te manoeuvreren. Echter Peer Witzel stak hem met het verhaal over Jan Adriaanszoon Leeghwater de loef af. Ook Henk van de Nieuwenhuizen zat dicht tegen hem aan.

 

Met de tweede roep wist Henk Bijlsma de jury te overtuigen dat hij toch niet van een kleintje vervaart was. Bolsward werd met veel enthousiasme en luide stem de hemel in geprezen.

Maar zijn directe tegenstander liet zich ook niet onbetuigd. Vol vuur en met zeer veel overtuigingskracht wist ook hij de jury te boeien. Maar het was de al eerder genoemde Peer Witzel die zich weer liet gelden. Ook meldde vanuit het achterveld een vierde omroeper zich aan om mee te strijden voor de dagprijs. Dit was Geert Veen uit Winschoten.

 

Na de tweede roep waren de kaarten geschud. Nu lag het lot in handen van de jury. Na een lang beraad was de jury eruit. Winnaar van de dagprijs, de Koos Verdonk bokaal, was Peer Witzel uit het pittoreske Gelderse Alphen aan de Maas, tweede was Henk Bijlsma uit de mooie Friese Hanzestad Bolsward en derde was Geert Veen uit het met rozen overgoten Groningse Winschoten.

 

Nu waren er nog twee prijzen te vergeven. Kampioen van de Broederschap van Bellenmannen / Omroepers der Lage Landen (Dit is het officieuze  clubkampioenschap waar ook de buitenlandse leden van het omroepersgilde aan mee doen. Wilt u weten hoe dit allemaal in elkaar steekt, kijk dan op www.omroepersgilde.nl) en het Nederlands kampioenschap

 

Na de uitslag van de dagprijs was de spanning te snijden. Had Henk Bijlsma genoeg voorsprong genomen op zijn naaste belager, Henk van de Nieuwenhuizen?  Hett verlossende woord kwam uit de mond van de voor deze dag als voorzitter aangewezen brandweercommandant. Henk Bijlsma had een dubbelslag gemaakt! Niet alleen werd hij kampioen van de Broederschap van Bellenmannen / Omroepers der Lage Landen, maar tevens kampioen van Nederland!

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.