Stad en platteland ontmoeten elkaar op Bolletongersdei

Bolsward – Bolletongersdei, van 1 tot en met 4 oktober, brengt stad en platteland weer bij elkaar. Dat is de doelstelling van de nieuwe stichting Bolletongersdei, dat meteen al flink uitpakt rondom de eerste donderdag in oktober.

Natuurlijk concentreert Bolletongersdei zich op de donderdag, maar er worden ook activiteiten op vrijdag en zaterdag georganiseerd. Zo is er vrijdag een Dolle Bolle Koopavond met live muziek van onder andere Nicsz en is er op zaterdag een kinderbraderie en een spetterende huisdierenshow in de Broerekerk. Vanuit de Broerekerk is er diezelfde middag een oudhollands spellencircuit door de stad.

Toch blijft Bolletongersdei zelf – de 1e donderdag van oktober – centraal staan tijdens het evenement. Naast de traditionele najaarskermis (4 dagen) is er op donderdag in het centrum een uitgebreide markt met een standwerkersconcours. Passend bij de oorsprong van Bolletongersdei worden langs de Nieuwmarkt, ’t Skilwijk en de Wipstraat levend vee (melkkoeien, schapen, geiten enz.), werkende voermachines, een melkrobot en andere landbouwmechanisatie gepresenteerd. Daarnaast is er een springkussen voor de jeugd, een draaiend rad en kan de jeugd ringsteken op de Gysbert Japicxlaan.

Bolletongersdei wordt traditioneel afgesloten met de RABO-ringrijderij om de ,Sulveren Swipe, waarna in de Groene Weide de prijsuitreiking plaats vindt.

Nordwin College

De jeugd van de basisscholen, die donderdag 2 oktober vrij zijn, wordt actief betrokken bij Bolletongersdei. Nadat het Nordwin College (Middelbaar Agrarisch Onderwijs) voorbereidende . gastlessen op de basisscholen heeft verzorgd, komen die donderdag zo’n 220 leeerlingen, van de groepen 5 en 6, in actie tijdens een educatief programma in het centrum. Gewapend met pen en papier gaat de jeugd bij vijf presentaties van het Nordwin College langs, om informatie te verzamelen over onder andere veevoer, melk, landbouwmachines enz. De presentaties worden verzorgd door eindexamenleeerlingen van het Nordwin College. (middelbaar agrarisch onderwijs). Op deze manier wordt de jeugd tijdens Bolletongersdei op een speelse en vernieuwende manier in contact gebracht met het agrarische karakter van Bolsward en de wijde omgeving.

Voor meer informatie: www.bolletongersdei.nl

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.