St. Odulphuspad  geopend

Westhem-Het St.Odulphuspad is maandagmiddag in de Pollepleats, onder toeziend oog van ´St. Odulphus´, te Westhem geopend. Voorzitter Harold Visser van de Stichting Lytse Marren, initiatiefnemer van het wandelproject, overhandigde gedeputeerde Michiel Schrier het eerste exemplaar van het St.Odulphuspadboek.

Harold Visser voorzitter van de Stichting Lytse Marren overhandigt gedeputeerde Michiel Schrier het eerste exemplaar van het St. Odulphuspadboek

In dit boek staan alle 15 trajecten van het 260 kilometer lange wandelpad. Daarnaast is in het boek een code opgenomen om de bijbehorende Abellife-app op de telefoon te kunnen downloaden. Deze app geeft, naast de wandeltrajecten, ook diverse bezienswaardigheden en wetenswaardigheden langs de route aan. In het boek is allerlei informatie te vinden over de verschillende trajecten, die elk een eigen thema hebben gekregen, met als doel de wandelaar kennis te laten nemen van de landschappelijke kwaliteiten, de rijke kloostergeschiedenis en verrassende historische feiten van Zuidwest-Friesland.

Gedeputeerde Michiel Schrier was blij met het initiatief van het St Odulphuspad, dat een waardevolle aanwinst betekent voor het wandeltoerisme in Zuidwest-Friesland. De gedeputeerde kwam nog met een kleine verrassing voor de wandelaars van het St.Odulphuspad: ze zijn, op vertoon van de stempelkaart, welkom in de Refugio’s aangesloten bij de Stichting Alde Fryske  Tsjerken..

We zijn erin  geslaagd om samen met de Vereniging TeVoet een prachtige route te maken. Met mooie pareltjes onderweg. Een klein min-puntje was dat we met het pad niet in Britswerd en Wieuwerd met haar mummies konden komen waardoor we ook niet  het verhaal van Anna Maria van Schurman kunnen vertellen. Maar dat hebben we gecompenseerd met een deel-traject langs de Zwette, richting Easterwierum, aldus Visser.

Tegen inlevering van een volle stempelkaart kunnen de wandelaars op de website van het St.Odulphuspad een uniek aandenken bestellen. Het is een stukje eikenhout uit 1197, gegoten in hars, dat onderdeel uitmaakte van de beschoeiing van een waterput. Deze put bestond uit een aantal op elkaar gestapelde biervaten die dienst deed bij de watervoorziening van het twaalfde eeuwse Nicolaasklooster van Hemelum. Dit eikenhout kwam aan het licht tijdens de aanleg van de rondweg om Hemelum. Wandelaars die dit reliek bestellen ontvangen hierbij een certificaat van echtheid, ondertekend door een dendrochronoloog (onderzoeker van jaarringen). Het boek van het St. Odulphuspad is te bestellen op www.Odulphuspad.nl en in de boekhandel.

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.