Spreeuwenoverlast Plan Noord 1 (video update)

Bolsward-Iedere avond, zo’n 45 minuten voordat de zon ondergaat verzamelen duizenden spreeuwen zich boven Plan Noord 1.

De vogels verzamelen zich om hun rustplaats voor de nacht te zoeken. dat zijn een aantal coniferen en naaldbomen in de tuinen van de familie  Vallinga en Jorritsma in de Johannes Proosstraat. De vogels vliegen vervolgens grote rondes boven de wijk en daarbij laten de vogels regelmatig hun poep vallen. Straten, auto’s en de ramen van de huizen zitten onder de poep van de vogels.

Schoonmaken lijkt geen zin te hebben want de volgende dag zit de auto of het raam er weer onder. Met name de bewoners van de Johannes Prooststraat en de de Epkemastraat ondervinden hier grote hinder van. Want het is niet alleen de vogelpoep die voor overlast zorgt. De huizen rondom de bomen, waar de vogels in rusten, hebben daarnaast ook behoorlijke geluidsoverlast.

De volgens schattingen tienduizenden spreeuwen duiken na zo’n drie kwartier massal de bomen in en blijven daar vervolgens nog lange tijd kwetterend zitten. En ook vroeg in de ochtend, soms al voor 07.00 uur, beginnen de vogels weer te kwetteren. Als de zon eenmaal op is vliegen de vogels weer uit de bomen weg en keert de rust terug. Maar die rust is van korte duur want tegen de avond komen de vogels massaal terug.

 

De buurt is verdeeld wat betreft de vogels. De dans die de vogels uitvoeren totdat zij in de bomen  gaan wordt door velen bewonderd. Maar de poep en het lawaai wordt door de naaste buurtbewoners niet gewaardeerd. Tegen de tijd dat de vogels de bomen in duiken beginnen verschillende buurtbewoners met hun kliko te trommelen. De vogels die al in de bomen zitten schrikken vervolgens op en vliegen weer weg. Maar na korte tijd komen de vogels weer terug en begint het trommelen weer.

De vogels lijken het kat en muis spel al anderhalve week te winnen want ze komen nog steeds iedere avond terug. Een echte oplossing om de vogels te verdrijven lijkt er niet te zijn. De vogels verdwijnen pas als de bomen, waar de vogels in rusten, zouden worden gekapt. Maar Dhr. Vallinga, eigenaar van de vier grote coniferen, laat ons weten dat hij dat voorlopig niet van plan is.

Zes jaar geleden vlogen ook al duizenden spreeuwen boven Bolsward. Toen verzamelden de spreeuwen zich om te rusten in een aantal coniferen op het Laag Bolwerk.

Foto album

Foto’s Petra Kroon en Ton Visser

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.