Sportclubs blijven gewoon sporten op kunstgrasvelden

De diverse sportclubs in de gemeente Súdwest-Fryslân die op kunstgras sporten blijven dat vooralsnog gewoon doen.

In het televisieprogramma Zembla werd woensdagavond aandacht besteed aan de mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels die gebruikt worden in de kunstgrasvelden. Het zogeheten SBR-rubbergranulaat, gemaakt van autobanden, zou kankerverwekkend zijn.

SC Bolsward laat weten dat er gewoon gevoetbald blijft worden op de kunstgrasvelden die de club heeft. De voetbalvereniging volgt hierbij het advies van de KNVB op.

De gemeente laat weten dat de stoffen waar het om gaat zitten ook in alledaagse producten zoals, zwembadmutsen, elastiekjes en fopspenen.

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft 12 met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden. Van deze velden zijn er 10 bij voetbalverenigingen en 2 bij een korfbalvereniging in gebruik. Vooralsnog heeft de gemeente Súdwest-Fryslân niet de intentie om nadere maatregelen voor het gebruik van de velden af te kondigen. Daarmee volgt de gemeente het advies van de Vereniging Sport en Gemeenten, die zich op haar beurt weer baseert op onderzoeken en adviezen van het RIVM.

Kern van de boodschap van de Vereniging Sport en Gemeenten is daarbij geweest, dat gemeenten uit kunnen gaan van wat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hierover zegt. Het RIVM stelde in 2006 dat van sporten op kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico’s te verwachten zijn. Dit is ook tot op heden het standpunt van RIVM.

Europees onderzoek
Het European Chemicals Agency voert momenteel in opdracht van de Europese Commissie onderzoek uit naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten daarvan op de gezondheid van mensen. De gemeente Súdwest-Fryslân wacht de resultaten, die rond februari 2017 worden verwacht, uiteraard met grote interesse af. Ook de gemeente Súdwest-Fryslân wil graag definitieve duidelijkheid hierover.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.