Speciaal grafmonument siert graf op Bolswarder begraafplaats

Op de begraafplaats van Bolsward staat sinds kort een bijzonder grafmonument. Het is een kleurrijke steen, beschilderd met een ouderwetse grammofoonspeler en een aantal sterren.

De grafsteen is gemaakt door kunstenares Klasien van der Werf uit Bolsward. Zij werd in de zomer van 2015 benaderd door een kennis met de vraag of zij een steen voor het graf van haar pas overleden man wilde beschilderen.

Daar hoefde Van der Werf niet lang over na te denken. Ze vond het een eer en wilde graag iets betekenen voor het jonge gezin dat met een groot verdriet te kampen had. Ze kon zich ook helemaal vinden in het idee want zo’n 10 jaar geleden had Van der Werf in een Australische kustplaats allemaal beschilderde keien gezien en toen voor haarzelf al bedacht dat ze ooit zo’n kleurrijke steen op haar graf zou willen hebben in plaats van een grauw en grijs monument.

En dat was ook de gedachte de opdrachtgeefster, zij had Van der Werf in de gesprekken al eens gezegd :”Waarom zou zo’n plek een treurige uitstraling hebben, het verdriet is er maar triester hoef je het niet te maken”. Helemaal onbekend was de kunstenares niet bij de familie. De kinderen van het gezin waren al fan van haar kleurrijke werken en hadden haar al eens om een handtekening gevraagd.

Dat de steen voor John een rots moest worden was duidelijk want hij was de rots in de branding binnen het gezin. Maar de zoektocht naar een geschikte steen bleek niet eenvoudig. Zo moest de steen aan bepaalde afmetingen en eisen voldoen, moest de steen een aantal vlakke stukken hebben waarop Van der Werf kon schilderen en moest de vorm ook voor het gezin aanspreken. Na verschillende adressen bezocht te hebben, kwam de steen uiteindelijk bij Marne Natuursteen uit Bolsward vandaan.Door samen te brainstormen kwamen de dames tot het ontwerp voor op de steen.

John was een liefhebber van muziek en luisterde graag naar Bob Marley. Vandaar dat de steen in de reggaekleuren is beschilderd. De grammofoonspeler staat voor de muziek die hij graag beluisterde en de sterren staan voor zijn vrouw en hun kinderen. Daarnaast is de tekst “One Love” van Bob Marley geheel van toepassing op hun gezin. Wat de nodige tijd gekost heeft is het vinden van de juiste verf. Hiervoor benaderde Van der Werf verfspecialisten, kunstacademies en deed ze een oproep via social media. Hierop kreeg ze verschillende adviezen zoals betonverf,
wegenverf en vliegtuigverf. Maar het heeft allemaal te maken met de juiste ondergrond en een zwerfkei blijkt een lastige ondergrond te zijn. Het werd uiteindelijk een kwalitatieve buitenverf met een speciale primer. Tijdens het schilderen draaide Van der Werf de muziek van Bob Marley. Hoewel ze John niet heel goed heeft gekend, was ze in gedachte steeds bij hem en vertelde hem keer op keer wat de betekenis was van wat ze maakte.

Op die manier ontstond er een gedicht. Normaal dicht de kunstenares nooit maar deze woorden kwamen rechtstreeks uit haar hart. Het gedicht staat op haar website. Inmiddels zijn de twee vrouwen samen op het kerkhof bezig geweest om het monument verder aan te kleden. Zo werd de modder vervangen door zand en werd er heide geplant. De plek geeft nu een buitenland- of strandgevoel en straalt rust uit. En de kinderen vinden het monument voor hun overleden vader mooi en vet. Van der Werf geeft aan dat dit het belangrijkste voor haar was: Het gezin kan een plek bezoeken die het mooi vindt en die hen niet triest maakt.

Voor jou…
Voor jou maakte ik deze steen

Deze steen …
Omdat je vrouw me vertelde dat je zo’n kei was
En dat je de rots binnen het gezin was

De grammofoon…
Voor jou
omdat muziek zo belangrijk voor je was

(lees hier verder)

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.